Vannak olyan járművek, mint a lakóautók, teherautók, kamionok, amelyek a szokásosnál sokkal nagyobb, akár több tíztonnás terhelésnek is ki vannak téve minden egyes nap. Egy ekkora “tankot” alap esetben nagyon nehéz lenne vezetni, ezért is van szükség olyan kiegészítőkre, mint amilyen a laprugó és a rugólap is, hogy a vezethetőség továbbra is megfelelő szintű legyen.

 

Miért jó az, ha van laprugó az adott járművön?

 

A stabilitás, a vezethetőség minden járműnél kifejezetten fontos. Egy személygépjárműnél ezt viszonylag egyszerűbb megoldani, mivel sokkal kisebb terhet mozgat nap mint nap. A helyzet azonban teljesen más egy teherautó, egy kamion, de még egy lakóautó esetében is. Itt kerül képbe a laprugó, ami segít csökkenteni a nagy súly okozta kilengéseket, normalizálni a jármű lengési tulajdonságait, valamint megfelelő szinten tartani a vezethetőséget.

 

 hirdetes_300x300  

A beszerzésük is roppant egyszerű, elég csak meglátogatni egy olyan oldalt, mint amilyen a Weber Autotechnik is. A laprugó felhozatal hatalmas, mivel többféle rugólapra és hasonló kiegészítőre van szükség a járművek különböző típusai miatt. Vásárlás során feltétlenül nézzük meg az adott laprugó tulajdonságait, mivel minden egyes teherautó és kamion más kialakítású, más teherbírással dolgozik. Jobb már az elején elkerülni a kellemetlenségeket, vizsgáljuk meg alaposan, melyik laprugó kompatibilis a járművel. 

 

A laprugók elsődleges feladata az, hogy az adott jármű és/vagy pótkocsi ideális menet stabilitással rendelkezzen. A rugólapok a legjobb eszközök erre célra, mivel nem csupán a teherbírást növelik, hanem a hossz- és keresztirányú erőket is tudják csillapítani. 

 

Laprugó és laprugó között is van különbség

 

Minden egyes jármű teherbírása, kialakítása, tömege és mérete más és más, ezekkel arányosan a laprugók mérete és ára is változik. A laprugó fő feladata az, hogy a jármű teljes dinamikáját egyensúlyban tudja tartani, a dinamikára viszont minden előbbi paraméter hatással van. A laprugók is folyamatosan fejlődnek, a legelterjedtebbnek továbbra is a trapéz laprugók számítanak, de már megjelentek a modernebb, parabolikus változatok is. Utóbbi azért előnyösebb, mert 30-50%-kal könnyebbek trapéz társaiknál, de a teherbírásuk ugyanakkora.

 

Mindez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis már az ajtón kopogtatnak az olyan innovatív megoldások is, mint a “műanyag”, kompozit laprugók.

 

A laprugó és a lengési tulajdonság kapcsolata

 

Ha egy nehéz járművön nincs laprugó, vagy nagyon rossz minőségű az eszköz, az az egész vezethetőségre negatív hatással van. Gyorsan elakadhat, nem indul el a teherautó, kamion, látszik rajta a leterheltség, de a legrosszabb forgatókönyv az, ha menet közben történik valami az instabilitás miatt, aminek következtében sérülhet a szállítmány és személyi sérülés is történhet. A legjobb az, ha mindig minőségi laprugót választunk.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!