Nyitókép: interestingengineering.com

 

Norvég kutatók 18 évnyi munkájának eredménye az ATX-101 névre keresztelt kísérleti gyógyszer. A készítményt már embereken is kipróbálták, volt, akinek az állapota 2 éven át stabil maradt tőle.

 

Az ATX-101 nevű szert már embereken is tesztelték, számol be róla a HVG. Összesen 20, végstádiumban lévő, daganatos megbetegedésben szenvedő embert kezeltek vele Ausztráliában. Hat hét elteltével a betegek 70 százalékának állapota stabil volt. Míg közülük 12-en a gyógyszert szedték, és 18 hétre stabilizálódott az állapotuk, volt egy nő, aki 17 hónapig szedte a gyógyszert, és több mint két évig stabil maradt az állapota.

 

 hirdetes_300x300  

A tanulmány egyik célja az volt, hogy megvizsgálják, hogy a gyógyszer mérgező-e a betegek számára. A kutatók szerint a kezelés csak a rákos sejteket érintette, a szervezet többi egészséges sejtjére nem volt hatással. Ennek köszönhetően a jövőben megakadályozható például az, hogy a rákkezelés során a beteg elveszítse a haját.

 

Marit Otterlei, az egyetem tudósa szerint a rákos sejtek sokkal aktívabbak, mint az egészségesek, és még akkor is képesek tovább növekedni, ha esetleg megsérülnek. A hagyományos kemoterápiás kezelés már annyira stresszeli a rákos sejteket, hogy azok végül elpusztulnak, ugyanakkor nem válogat: az egészséges sejteket is pusztítja. Emiatt olyan mellékhatásai vannak, mint például a haj és szőrzet elveszítése.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.