Nyitókép: SITA

 

Boszorkányüldözésnek és választási beavatkozásnak nevezte Donald Trump volt amerikai elnök azt, hogy a manhattani vádesküdtszék vádat emelt ellene a Stormy Daniels pornószínésznőnek állítólag kifizetett hallgatási pénzzel összefüggésben.

 

Bár a pontos vádak nem ismertek, az ügy lényege, hogy Trump akkori ügyvédje, Michael Cohen 2016-ban százharmincezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek az akkor még elnökjelölt vállalkozót képviselve, hogy a nő hallgasson kettejük állítólagos viszonyáról, és ez a manhattani ügyészség szerint tiltott kampányfinanszírozást valósított meg. A vád elsősorban Cohen beismerő vallomásán alapszik.

 

– Még mindig nem láttuk a vádiratot

 

 hirdetes_810x300  

– mondta a Sky televíziónak Alina Habba, Trump egyik ügyvédje. –

 

És az, amit Michael Cohen vallott, az az, hogy ő kezdeményezett egy kifizetést valakinek, aki gyakorlatilag megpróbálta őt megzsarolni. Ügyvéd vagyok, és sok embert képviselek. Ha egy ügyvéd emberekkel pénzért titoktartási nyilatkozatot írat alá, vagy ügyvédként fizet olyan embereknek, akik megpróbálnak zsarolni valakit, mert egyszerűen nem akar foglalkozni vele – és aztán ezek az ügyfelek valahogy nyilvánosan vád alá kerülnek? Ez egy nagyon szomorú helyzet, és nagyon politikai indíttatású.

 

Trump mellett egykori alelnöke is kiállt, annak ellenére, hogy kettejük kapcsolata megromlott, miután Pence felhagyott azokkal a vádakkal, hogy a demokraták elcsalták a választásokat.

 

– Szerintem az amerikaiak túlnyomó többsége számára világos, hogy politikai üldöztetésről van szó

 

– mondta Mike Pence. – A manhattani főügyész gyakorlatilag egyetlen konkrét amerikai polgár elleni vádemelés ígéretével kampányolt a megválasztásáért.

 

Sajtóhírek szerint Trump akár a börtönből is elindulhat az amerikai elnökválasztáson, és újraválasztásának esélyeit nem kölönösebben gyengíti a mostani per, tekintve, hogy a vádak viszonylag gyenge lábakon állnak.

 

Általános várakozások szerint Pence maga is indulni akar a republikánus előválasztáson, ahogy Nikki Haley, az Egyesült Államok volt nagykövete is, aki szintén kiállt Trump mellett. Demokrata elemzők szerint a vádemelés inkább megerősíti Trump rajongóit meggyőződésükben, ugyanakkor összességében mégis rontja az esélyeit az elnökválasztáson, mert a republikánus bázis zöme nem fog egyöntetűen egy olyan jelölt mögé állni, akinek vádlottként a bíróságra kell járkálnia.

 

Joe Biden amerikai elnök, ahogy korábban , most sem kívánta kommentálni a Trump elleni vádemelést.

 

Trump korábban arról beszélt, hogy le akarják tartóztatni, ami akkor nem vált valóra. Sajtóhírek szerint a vádemelés mégis sokként érte – hiszen ő lett az első volt elnök az amerikai történelemben, akivel szemben büntetőeljárás indul.

 

Ügyvédje, Joe Tacopina azt mondta, hogy tudomása szerint Trumpot nem fogják megbilincselni jövő hét kedden, amikor bíróság elé kell állnia. Tacopina azt is mondta, hogy a keddi meghallgatáson az elnök ártatlannak vallja majd magát és megkezdik a megfelelő indítványok beadását.

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!