Nyitókép: Chine Central Television, reprofoto

 

A kínai hadsereg háromnapos katonai manővereket kezdett Tajvan környékén, amelyek célja a Peking által igényelt sziget „teljes bekerítésének” próbája. Tajpej szerint a manőverek veszélyeztetik a regionális stabilitást és biztonságot.

 

Összesen 71 kínai repülőgép és kilenc hajó lépte át már a középvonalat a Tajvant Kínától elválasztó Tajvani-szorosban – közölték a tajvani hatóságok. Washington önmérsékletre intette Pekinget.

 

 hirdetes_810x300  

A Reuters ügynökség Peking lépését a Tsai Jing-wen tajvani elnök és az Egyesült Államok Képviselőházának vezetője, Kevin McCarthy találkozójával hozza összefüggésbe.

 

A CCTV kínai állami televízió szerint a manőverek célja a sziget teljes bekerítésének gyakorlása.

 

„A mai gyakorlat a tenger, a légtér és az információk irányításának képességére összpontosít. Célja a teljes elrettentést és bekerítés Tajvan viszonylatában”

 

– közölte a CCTV.

 

A Reuters szerint azonban a kínai hadgyakorlatok nem keltettek különösebb aggodalmat Tajvanon. A helyi hatóságok szerint a sziget lakói hozzászoktak szomszédjuk katonai manővereihez a szárazföldön. Egy magas rangú tajvani biztonsági tisztviselő szerint a helyzet „a vártnak megfelelően” alakul. Szerinte a kínai gépek csak rövid időre lépték át az elválasztó vonalat.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!