Nyitókép: SITA

 

A kiszivárgott, titkos Pentagon-dokumentumok értékes információkkal szolgáltak az amerikai kémkedés részleteire vonatkozóan. Washingtoni tisztviselők attól tartanak, hogy mindez veszélyeztetheti az érzékeny hírforrásaikat és fontos külkapcsolatokat zavarhat meg, számol be róla a CNN.

 

Ukrajna a kiszivárogtatás miatt már módosított egyes katonai tervein – közölte egy, az ukrán elnökhöz közel álló forrás.

 

 hirdetes_300x300  

Az iratok valódiságát még nem erősítették meg, de szakértők szerint egyes részei hitelesek. Ukrajna esetében értékes információkkal látják el Moszkvát a fegyverszállítások ütemtervéről vagy az ukrán fegyverzet gyengeségeiről, a légvédelemről és a közelgő ellentámadásra való felkészültségről.

 

A nyilvánosságra került dokumentumból kiderül, hogy az Egyesült Államok Volodimir Zelenszkijt is megfigyelte. Ez nem meglepő, mondta egy Zelenszkijhez közeli forrás, ugyanakkor ettől még az ukrán tisztségviselőket mélységesen frusztrálja a kiszivárogtatás.

 

„A védelmi minisztérium továbbra is vizsgálja és értékeli a közösségi oldalakon keringő dokumentumok valódiságát, melyek úgy tűnnek, hogy érzékeny és szigorúan titkos anyagokat tartalmaznak”

 

– mondta Sabrina Singh, a Pentagon sajtószóvívője.

 

„Arra összpontosítunk, hogy felmérjük ezeknek a dokumentumoknak az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, valamint szövetségeseinkre és partnereinkre gyakorolt ​​hatását.”

 

A CNN forrásai szerint a Pentagon már szigorította a titkos dokumentumok áramlásának ellenőrzését, amelyekhez a kormány több száz embere fér hozzá. A kiszivárgott információk nem csak az ukrajnai katonai műveletekre vonatkoznak. Azt is feltárják, hogy milyen mértékben hallgatta le az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségeseit, köztük Dél-Koreát, Izraelt és Ukrajnát.

 

A dokumentumok a múlt hónapban jelentek meg a Discord közösségimédia-platformon. Lefényképezett dokumentumokról van szó, különböző magazinokra és más,  véletlenszerű tárgyakra helyezve. Úgy néz ki, mintha azelőtt készültek volna, hogy sietve összehajtogatták és zsebre tették őket, hogy biztonságos helyre vigyék őket – mondta egy, az ilyen típusú dokumentumokat ismerő forrás.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!