Egyre gyakoribb manapság az online térben zajló állásinterjú. Nemcsak a Covid-járvány miatt terjedt el ez a fajta felvételi mód, hanem azért is, mert sok cég belátta, mennyivel gyorsabb és költséghatékonyabb így kiválasztani az ideális új munkatársat.

 

De vajon hogyan készülhetsz fel az online állásinterjúra? Mit kell tenned ahhoz, hogy a webkamerán keresztül is lenyűgözd az interjúztatókat? A válaszok összeállításában segítségünkre volt a MOE Rendezvényakadémia protokoll szakértője, aki egyben az üzleti kommunikáció képzés tanára is. Sok hasznos tanácsot osztott meg velünk, lássuk, melyek ezek!

  • Fordíts figyelmet az öltözékedre!

 

Az első nagy hiba, amit elkövethetsz, ha azt gondolod, hogy egy online állásinterjúra nem kell szépen felöltözni. Nem elég a farmer, pláne nem jó a melegítőnadrág és a papucs! Öltözz fel ugyanúgy, mintha személyesen jelennél meg.

 hirdetes_810x300  

 

Ez igenis sokat számít, mondhatnák: itt a ruha teszi az embert. Biztosan te magad is komolyabban fogsz viselkedni, ha az asztal alatt az ünneplős cipődet viseled, és farmer, póló helyett egy elegánsabb ruhát választasz az interjúhoz.

 

Ugyanígy a frizurád is legyen rendben. A nők sminkeljék ki magukat, de ne túl erősen! A szemüveget is bátran fel lehet venni. Az ékszerekkel – főleg, ha csörögnek, zörögnek – az online interjú alatt is bánjunk csínján.

  • Ellenőrizd a technikát!

 

Mielőtt élesben megkezdődik az interjú, minden zavaró körülményt háríts el, és ellenőrizd a technikai feltételeket. Mit kell pontosan tenned? Legyen feltöltve a laptopod, győződj meg róla, hogy erős a wifi kapcsolatod, zárj be minden más programot a gépen.

 

Ellenőrizd az alkalmazásban használt profilképedet, nevedet. Legyen rend mögötted, körülötted. Nem mindegy, milyen lesz a háttér, ami előtt ülsz. Jók a fényviszonyok? Nem hallatszódik be külső zaj? Nem túl kényelmetlen a szék? Ezek a feltételek is legyenek rendben.

 

Jó tanácsként mondjuk, hogy érdemes az interjúztatás előtt próbainterjút készítened. Kérd meg egy barátodat, játssza el veled a szituációt! Így megnyugodhatsz kicsit, és visszajelzést is kaphatsz, hogy valóban jól érthető-e minden, amit mondasz, nem zavaró-e a háttér, nincs-e bármi fennakadás a hálózatban.

  • Legyen kéznél minden, ami kell!

 

Gondold át, mi mindenre lehet szükséged a közel egyórás beszélgetés alatt. Valószínűleg ki fog száradni a szád, hiszen ideges leszel, ezért egy pohár víz legyen a kezed ügyében mindenképp. 

 

De készíts oda magad mellé jegyzetfüzetet, tollat is, és az önéletrajzod egy példányát. Ez utóbbi a gépen is legyen megnyitva, hátha prezentálnod kell.

 

Lehet, hogy elfelejted az izgalom miatt, mi mindent tettél már eddig, milyen szakmai sikereid voltak. Érdemes az interjú előtt kicsit átgondolni, mire vagy büszke, miben szeretnél fejlődni, és ezekről egy rövid vázlatot írni. Puskázni ér, nyugodtan használhatod ezt a jegyzetet, ha erre vonatkozó kérdést kapsz.

 

Ha komolyan veszed az online állásinterjút és maximálian megteszel mindent a siker érdekében, akkor nagy eséllyel hívnak majd be személyes találkozóra is.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!