Egy autóban rengeteg olyan alkatrész van, aminek a működéséről egy átlagember elég felületes tudással rendelkezik. Talán az egyik legnagyobb ilyen elem maga a motor, ami az egész gépezet mozgatásáért felel. A dízelmotorok még erre is rátesznek egy lapáttal, mivel a benzines változathoz képest több eltérés is tapasztalható.

 

A dízelmotorok működése

 

A dízel változatok karbantartása sem gyerekjáték, szükség van profi szakemberekre. Szerencsére nem kell aggódni, a Dubnicz autószerviz szolgáltatásai tudnak ebben segíteni. A dízelmotorok felépítése hasonló a benzinmotorokéhoz, beleértve a hengert, a dugattyút, a forgattyús tengelyt, a vezérműtengelyt és a szelepeket. Mindkettő négyütemű motoron alapul, de felszereltségük és működésük nagyon eltérő. 

 

 hirdetes_300x300  

A dízelmotorokban az üzemanyagot a levegő sűrítése melegíti fel, és spontán, gyújtógyertya nélkül ég el. A dízelmotorok hengerébe egyszerűen levegő kerül, a fúvókák pedig az égéstérben felmelegített levegőbe fecskendezik a gázolajat. A befecskendezés röviddel a felső holtpont előtt történik, és a magas hőmérséklet miatt az üzemanyagsugár külső része gyorsan elég, majd a belső rész meggyullad. A dízelmotorok égési folyamata ezért sokkal összetettebb, mint a benzines változatoké, és a fő típusok közé tartoznak az előkamrás, osztatlan és örvénykamrás (dugattyús örvénykamrás) modellek.

 

A dízelmotorok irányítása

 

A szelepeken kívül van még két fontos alkatrész, amely a dízelmotorok sajátja: az izzítógyertya, amely indítás előtt felmelegíti az égéstermet, és a porlasztó, amely az üzemanyag befecskendezését végzi. 

 

A minőségszabályozás elve alapján szabályozható a motor fordulatszáma, mivel a beszívott keverékben azonos mennyiségű levegő van, és csak a befecskendezett dízelüzemanyag mennyisége változik. A benzinmotorok ezzel szemben a mennyiségszabályozás elvén alapulnak, ahol a hengerűrbe jutó benzin és levegő keverési aránya állandó. 

 

A dízelek a benzinesekhez képest alacsonyabb fajlagos fogyasztásuk miatt váltak elterjedtté a teherszállításban. Emellett a dízelüzemanyag sokáig sokkal olcsóbb volt, mint a “kollégája”.

 

A dízel csúcsa és hanyatlása

 

Később, ahogy nőtt a dízelüzemű járművek száma, úgy nőtt az üzemanyag ára is. Európában 2006-ban a dízeles autók aránya az új autók között meghaladta az 50%-ot, és öt évvel később 55,7%-kal elérte a csúcsot. 2015 őszén kitört a dízelbotrány, amely szerint a motorok a megengedettnél jóval több szennyező anyagot bocsátottak ki. A jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, a benzinmotorok további fejlődése, a dízel relatív ára és az alternatív üzemanyaggal működő járművek térnyerése oda vezetett, hogy 2018 elejére 37,9%-ra esett vissza a dízelek aránya Európában. 

 

Természetesen még továbbra is meghatározó mértékben vannak jelen az utakon, így egyáltalán nem szabad őket félvállról venni. A karbantartásuk nagy szakértelmet igényel, érdemes azt mindig profikra bízni.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.