Nyitókép: SITA

 

A négy visegrádi ország agrárkamarái felszólítják az Európai Bizottságot, hogy állítsa le az ukrán gabona vámmentes behozatalát az Európai Unióba – közölte Ján Doležal, a cseh agrárkamara elnöke a négy kamara képviselőinek keddi tanácskozása utáni sajtótájékoztatón a dél-morvaországi Brünnben.

 

A ČTK hírügynökség jelentése szerint Ján Doležal elmondta: a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák agrárkamara a közeljövőben közös levélben fordulnak Brüsszelhez, hogy foganatosítson intézkedéseket a probléma megoldására. A közép- és kelet-európai országokba vámmentesen beáramló ukrán gabona gondokat okoz a helyi termelőknek, akik ezért nem tudják saját gabonájukat eladni – emelte ki.

 

 hirdetes_810x300  

 „Amennyiben az Európai Bizottság nem reagál időben kérésünkre, készek vagyunk Brüsszelbe menni és ott tiltakozni”

 

– hangsúlyozta a cseh agrárkamara képviselője.

 

Csehország gabonatartalékai jelenleg 2,6 millió tonnát tesznek ki, ami 40 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

 

„A cseh termelők nem tudják eladni gabonájukat. Hagyományos vevőik, a németek és a lengyelek nem akarnak semmit sem venni, mert piacuk telített ukrán gabonával”

 

– mutatott rá.

 

Ján Doležal szerint jelenleg gyakorlatilag képtelenség megállapítani, hogy pontosan mennyi ukrán gabona és más mezőgazdasági termék érkezett az EU-ba bármiféle ellenőrzés nélkül.

 

A négy visegrádi ország agrárkamaráinak képviselői kedden Brünnben emlékeztetőt írtak alá, amelyben a Brüsszelhez intézett felhívás mellett szolidaritásukat is kinyilvánítják Ukrajnával. Az agrárkamarák javasolják, hogy az ukrán gabonabehozatalra kivetett vámból származó bevételekkel segítsék az ukrán mezőgazdasági termelőket.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.