Nyitókép: SITA

 

Változtat a Google az eddigi jelszókezelésén. Lehetővé teszi, hogy a felhasználó saját speciális kulcsot hozzon létre, és ezzel kiváltsa akár a kétfaktoros azonosítást is, amikor bejelentkezik a Gmailbe, YouTube-ba vagy bármely más Google-szolgáltatásba, számol be róla  a HVG tech-rovata.

 

Nem kedveljük a jelszavakat, viszont azt senki sem vitatja, hogy szükség, sőt egyre nagyobb szükség van ezekre. A bonyolult jelszavakat viszont nehéz megjegyezni, és a jelszókezelőknek is megvannak a maguk hátrányai. Ezke miatt, valamint a biztonsági incidensek egyre gyakoribbá válásával a Google egy extra biztonsági réteggel ruházta fel a fiókokat, és ez azonosítókulcsok (passkeys) formájában jelenik meg.

 

 hirdetes_810x300  

Ez a kulcs biometrikus adatokat vagy hardveres tokent használ a felhasználó személyazonosságának ellenőrzésére. Ellentétben a jelszavakkal, amelyek ki vannak téve a hackelésnek és az adathalász támadásoknak, az azonosítókulcsok biztonságosabbak és kényelmesebbek. Ezeket nehezebb feltörni, mert fizikai objektumra vagy biometrikus jellemzőre van szükségük a felhasználó hitelesítéséhez, és jobban ellenállnak az adathalász támadásoknak. Az azonosítókulcsokkal a felhasználók anélkül hitelesíthetik magukat, hogy emlékezniük kellene összetett jelszavakra, így mindez felhasználóbarátabb és biztonságosabb módja a fiókjuk elérésének – írja a Google.

 

Ez a megoldás persze nem kötelező, azaz bárki maradhat a régi jelszavak, kétfaktoros azonosítás mellett – a Google szerint egyes készülékek még nem is támogatják az újdonságot. Ráadásul – írja a Google – a jelkulcs még új, és eltarthat egy ideig, amíg mindenhol működni fog.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!