Nyitókép: SITA

 

„Életem egyik legszebb napja lesz, ha a parlamentben lecserélhetem ezt az embert. Soha nem lett volna szabad odakerülnie, és nagyon remélem, hogy többet nem is kerül oda”

 

– nyilatkozta Jaroslav Naď leköszönő védelmi miniszter a közrádiónak Gyimesi Györggyel kapcsolatban.

 

Az OĽaNO frakciójából kilépett, jelenleg legintenzívebben a Szövetség-Alianciával tárgyaló Gyimesi ugyanis pont a miniszter pótképviselője. Így Eduard Heger megbízott kormányfő és kabinetjének távozásával (helyükbe az államfő által kinevezett szakértői kormány kerül) Naď is visszakerül a parlamentbe.

 hirdetes_300x300  

 

A legutóbbi választásokon ugyanis képviselői mandátumot szerzett, melyet nem gyakorolt, tekintve, hogy miniszterként folytatta. A helyébe lépett Gyimesi Györgynek így átmenetileg távoznia kell a parlamentből.

 

Naď és Gyimesi között régóta feszült a viszony. Ennek több alkalommal a sajtóban is jelét adták. Legutóbb a MiG-29-esek Ukrajnának való elajándékozásakor orrolt meg az Amerika-barát Naď Gyimesire. Naď ugyanis parlamenti döntéssel szerette volna legitimizálni a vadászgépek elajándékozását úgy, hogy annak semmilyen alkotmányjogi alapja nem volt, és a közvélemény többsége sem támogatta a lépést.

 

Gyimesi ennek adott hangot és akadályozta meg az elképzelést, ami vélhetően keresztülhúzta Naďék politikai terveit. A MiG-29-es vadászgépek végül egyszerű kormányhatározattal kerültek Ukrajnába, ami alkotmányjogi kérdéseket vet fel. A Smer az Alkotmánybírósághoz fordult a lépés tisztázása érdekében.

 

Gyimesi várhatóan kedden adja át parlamenti helyét Naďnak, aki az OĽaNO frakciójába kerül, bár a pártból már kilépett. Ugyanígy tesz Eduard Heger is, akik nemrég hozták létre a Demokraták nevű pártot, mely egyre mélyebbe süllyed a közvéleménykutatási adatok szerint.

 

A végére egy költői kérdés, milyen élete lehet Naďnak, ha Gyimesi lecserélése lesz az egyik legszebb nap az életében…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.