Nyitókép: SITA

 

Az orosz Kindzsal hiperszonikus rakéta Kijev feletti lelövését követően örömteli izgalom támadt a Pentagonban – írja a CNN egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva. Az ukrán légvédelem az amerikai Patriot rendszer segítségével semlegesítette a rakétát.

 

A Patriot rakétarendszerek eddig is sikeresek voltak a ballisztikus rakéták elleni bevetésekben, de egészen a múlt hétig csak elmélet volt arról, hogy képesek-e megállítani a hiperszonikus rakétákat is – írja a CNN. Az ukránok sikere most azt bizonyítja, hogy ez lehetséges, ami a Pentagon illetékesei számára kulcsfontosságú esemény. Vlagyimir Putyin eddig az orosz hiperszonikus fegyverek képességeit hangoztatta, állítva, hogy képesek legyőzni az összes létező légvédelmi rendszert.

 

 hirdetes_810x300  

Oroszországnak mindig is gondjai voltak ezeknek a csúcstechnológiás rakétáknak a gyártásával, amit mostanra csak súlyosbítottak az ukrajnai invázió miatt kirótt szankciók. Ám a múlt hétig amerikai források szerint Moszkva azt feltételezte, hogy amikor beveti csodafegyverét, a hiperszonikus rakétát, az mindig célba ér. Az a tény, hogy az ukránoknak sikerült lelőniük a Kindzsalt, megrendítette ezt a bizonyosságot, és elbizonytalanította az oroszokat.

 

Az amerikaiakat az is felbátorította, hogy az orosz Kindzsalt ukránok ártalmatlanították. Kizárólag ők voltak ugyanis a Patriot rendszer Oklahomában kiképzett üzemeltetői. Nem volt köztük amerikai segítség. Az Egyesült Államok számára ezzel „jelentősen megtérült az ukrán hadseregbe eszközölt befektetése” – mondta a CNN forrása.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!