Nyitókép: SITA

 

Az orosz elnök „russzofóbiával” vádolta a nyugati elitet és azt ígérte, visszaverik a „nemzetközi terrorizmust”.

A Vörös Hadseregnek a náci Németország felett aratott győzelme alkalmából mondott beszédében az orosz elnök azzal vádolta a Nyugatot, hogy el akarja pusztítani Oroszországot.

 

„Valódi háború folyik hazánk ellen, megpróbálják elpusztítani az országunkat. De visszavertük a nemzetközi terrorizmust, megvédjük a Donbasz lakóit, és gondoskodunk a biztonságunkról”

 

 hirdetes_300x300  

– jelentette ki Vlagyimir Putyin a Vörös téren, miután megkezdődött a katonai díszszemle, azt állítva, hogy a nyugati elit „gyűlöletet és russzofóbiát” szít.

 

Az orosz elnök arról beszélt, hogy szerinte „ma a civilizáció ismét döntő fordulóponthoz érkezett”, a Nyugat ugyanis azt akarja, hogy Oroszország – amely békés jövőt szeretne – elbukjon. Ismét párhuzamba állította a „nagy honvédő háborút” az ukrajnai állítólagos neonácik elleni küzdelemmel, és közölte:

 

csak Oroszország maradt hű a második világháború vívmányaihoz, miközben a Nyugat elfelejtette, ki győzte le a nácikat.

Russian President Vladimir Putin delivers his speech during the Victory Day military parade marking the 78th anniversary of the end of World War II in Red square in Moscow, Russia, Monday, May 9, 2022. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Putyin – Ukrajna említése nélkül – azt mondta, büszke a katonákra, akik részt vesznek a „különleges katonai műveletben”, szerinte ezektől az emberektől függ Oroszország államisága és jövője. Hozzátette: mindenki egységesen támogatja a „hőseiket”.

 

Oroszország tavaly február 24-én indított agressziós háborút Ukrajna ellen, azzal indokolva, hogy a Nyugat fenyegeti Oroszországot. Még több mint egy évvel a háború kezdete után is hivatalosan csak „különleges katonai műveletről” lehet beszélni a háború kapcsán.

 

Hivatalos információk szerint összesen több mint 10 ezer katona vonul fel délelőtt Moszkvában, és 125 egységnyi katonai felszerelés lesz látható. Az eredeti bejelentéssel ellentétben mégis jelen van a VIP-tribünön néhány külföldi állam- és kormányfő, jelesül a volt szovjet köztársaságok közül Fehéroroszország, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Örményország vezetője.

 

Tavalyi beszédéhez képest idén még kevesebbet szólt a konkrét ukrán harci helyzetről. Ahogy tavaly, idén se tudott győzelemről beszámolni, és feltűnő módon idén nem ideologizálta meg az agressziót azzal, hogy az „szükséges és időszerű intézkedés, egy független, erős, szuverén ország helyes döntése” volt.

 

Ez nagyon más győzelmi napi parádé volt, mint amiket eddig láttuk a Vörös téren – állapította meg a BBC tudósítója. „Kevesebb katona (8000 katona a tavalyi 11 ezerhez képest), kevesebb haditechnikai eszköz, nem voltak modern tankok, nem volt légiparádé, és a felvonulás is rövidebb volt, mint a korábbi években.”

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!