Te tudtad, hogy korunk egyik legkedveltebb koktél alapanyagát, a gint eredetileg gyógyszernek szánták? Dr. Sylvius holland gyógyszerész fejlesztette ki azzal a célzattal, hogy egy olyan szerrel lássa el a világot, amely alkalmas a vízhajtásra és a szervezet méregtelenítésére is. 

 

Az angol katonák azonban lecsaptak receptre, mivel nagyon megtetszett nekik ennek a csodás boróka felhasználásával készült párlatnak az íze. Nem is csoda, hiszen a borókát fűszerek egész garmadájával bolondították meg. Raktak hozzá citrusokat, kamillát, koriandert, kardamont, angyalgyökeret, fahéjat, szegfűszeget, különféle borsokat, ánizsmagot, levendulát és édesköményt. Sőt sok esetben még menta, vanília és kókusz is került bele.

 

Hazavitték magukkal, átnevezték “geniév”-ről ginre, és így kezdték el forgalomba hozni. Rövid idő alatt pedig ez a Prémium Italnagykereskedés Online szeszes ital kínálatában is megtalálható alkohol rendkívül nagy népszerűségre tett szert a lakosság körében.

 

 hirdetes_810x300  

Hogyan készül?

 

A mezőgazdasági eredetű gabonából – ez általában az árpa vagy a rozs – először egy sűrű, erjesztett masszát nyernek ki, amelyben ekkor még semmilyen különlegesség nincs. A lepárlási folyamat során kerülnek bele a fentebb már említett fűszerek, amelyek megadják az ital pikantériáját.

 

A leggyakoribb gin fajták

 

Most, hogy átbeszéltük, hogyan készül a gin, ideje néhány szót ejteni arról, hogy milyen fajtái vannak. Az egyiket egyébként már feljebb említettük is, ami nem más, mint a holland genever (vagy jenever), amelyet a gin elődjének tartanak. 

 

Aztán ott van még a London Dry gin, amelynek az előállításához kapcsolódó előírások rendkívül szigorúak. Az első lepárlás utáni párlat minimum 70V/V% alkoholtartalmú kell, hogy legyen, és a végtermék 1 literében megtalálható maximum cukormennyiség maximum 1 g lehet. Arról nem is beszélve, hogy nem tartalmazhat semmilyen utólag hozzáadott összetevőt, illetve színezéket.

 

A fentebb említett típusok közé esik az Old Tom gin, amelynek a csomagolásán gyakran megjelenik egy fekete macska. A sort pedig a ginlikőrök folytatják, amelyek nem igazán nevezhetőek ginnek, mert alacsony az alkohol- és magas a cukortartalmuk, de az alapjukat a gin adja. Ezeket szokták adni egyébként a koktélbárokban tisztán, jéggel vagy long drinkekbe keverve.

 

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, hogy te magad is megalkothatod a saját ginedet?

 

Hihetetlenül hangzik, igaz? Pedig egyáltalán nem lehetetlen. Először is vásárolj a közértben vagy a helyi italboltban egy üveg klasszikus gint! Majd az általad összeválogatott fűszerkeveréket pakold bele egy befőttesüvegbe, és öntsd le a ginnel!

 

A hideg áztatásnak köszönhetően akár már néhány óra alatt átveheti a kedvenc aromáidat. Abban az esetben viszont, ha egy intenzívebb verziót szeretnél elérni, akkor szükség lesz néhány nap áztatási időre.

 

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult? Ráadásul milyen imponáló lesz a vendégeidnek, hogy a kedvükért vetted a fáradtságot, és alkottál valami különlegeset.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!