Nyitókép: SITA

 

Az orosz költségvetési hiány idén január és április között elérte a 3420 milliárd rubelt (nagyjából 40 milliárd eurót), ami meghaladja a kormány egész éves célját, derül ki az orosz pénzügyminisztérium adataiból. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor az orosz költségvetés 1,2 billió rubel többletet mutatott. Az orosz büdzsé mindeközben nagy nyomás alatt áll az ukrajnai háborúval kapcsolatos növekvő kiadások, valamint a csökkenő olaj- és gázbevételek miatt.

 

A költségvetési kiadások éves összevetésben 26 százalékkal nőttek az idei év első négy hónapjában, miközben a költségvetés bevételei 22 százalékkal csökkentek. Csak az olaj- és gázbevételek több mint felére estek vissza – írta a Bloomberg.

 

 hirdetes_300x300  

Az orosz kormány az idei év egészére 2900 milliárd rubel költségvetési hiányt tervezett.

 

„Áprilisban tovább romlott az orosz költségvetés egyenlege. Bár a kormány igyekszik korlátozni a kiadásokat, az adatok nem mutatják, hogy sikeres lenne e tekintetben. Az állami kiadások emelkedése valószínűleg az infláció növekedéséhez vezet a következő hónapokban „

 

– mondta Alekszandr Isakov orosz közgazdász.

 

A tárca azt állítja, hogy a költségvetési kiadások növekedését az év eleji előlegek okozzák, amelyek a következő hónapokban nem folytatódnak. Nem részletezte, hogy a kifizetések mire vonatkoztak, de a közgazdászok szerint úgy tűnik, hogy a háborús kiadásokhoz kapcsolódnak.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!