Nyitókép: SITA

 

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin januárban felajánlotta Ukrajnának, hogy felfedi az orosz csapatok pozícióit, ha Kijev kivonja csapatait Bahmutból – állítja a The Washington Post (WP) kiszivárgott amerikai dokumentumokra hivatkozva. Ukrajna és Oroszország hosszú hónapok óta harcol a kelet-ukrajnai Bahmutért, amely a háború egyik szimbólumává vált. Az itteni orosz egységek nagy részét pontosan a zsoldos Wagner-csoport alkotja.

 

„Január végén, amikor zsoldos egységei ezrével haltak meg a lerombolt Bahmut városáért vívott csatában, a Wagner-csoport tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin rendkívüli ajánlatot tett Ukrajnának”

 

– írja az amerikai lap. Prigozsin felajánlotta Kijevnek az orosz hadállásokról szóló információkat, amelyeket Ukrajna aztán felhasználhat a megtámadásukra. Prigozsin többször is vitába keveredett már az orosz védelmi minisztériummal és az orosz hadsereg vezetésével, akiket a Wagner-csoport elégtelen támogatásával vádol.

 hirdetes_300x300  

 

Állítólag Prigozsin az ukrán katonai hírszerzés vezetőségében lévő kapcsolatai révén tette az ajánlatot, akikkel a háború alatt titokban kommunikál. Kijev azonban elutasította javaslatát – írja a WP, a Discord kommunikációs platformon megjelent titkosított amerikai dokumentumokra hivatkozva.

 

Nem világos, hogy Prigozsinnak mely orosz egységekre vonatkozott az ajánlata. Azt a tényt, hogy Prigozsin többször beszélt az ukrán hírszerzéssel, két ukrán tisztviselő is megerősítette. Egyikük szerint Kijev azért utasította el az ajánlatot, mert nem bíznak a Wagner-csoport vezetőjében.

 

Jack Teixeira amerikai gárdista több száz amerikai kormányzati és katonai dokumentumot töltött fel a közösségi oldalakra, akit a nyomozók szerint most több év börtönbüntetésre ítélhetnek.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!