Nyitókép: heritagedaily.com

 

A leletek az újkőkori cucuteni kultúrához köthetőek.

 

Az ukrajnai Borscsivszkiji Helytörténeti Múzeum csapata rituális leletegyüttesre bukkant a Verteba-barlangban. A 8 kilométer összhosszúságú barlangrendszert a cucuteni kultúra használta szentélyként.

 

 hirdetes_300x300  

A cucuteni kultúra a neolitikum idején, 5000-7000 éve jelent meg Kelet-Európában, nyomai a Kárpátoktól a Dnyeszter és Dnyeper régiójáig felfedezhetőek. A kultúra egyik különlegessége, hogy 60-80 évnyi megtelepedés után az adott helyszínt lerombolták vagy felégették. Előfordult, hogy a települést ugyanott építették újjá, a jelenség okai vitatottak.

 

 

A cucuteni kultúra kevés kerámiát hagyott hátra, hitvilágáról pedig nem sokat tudni. A Verteba-barlangban dolgozó régészek a közelmúltban méretes agyagkorsókat.

A leletektől nem messze egy mélyedést fedeztek fel a falban, amelyből öt, szintén agyagból készült „istennőszobrocska” került elő. Az évek során számos női figurára bukkantak a cucuteni kultúra lelőhelyein, az istennő megnevezés valószínűleg nem pontos, ezek az alakok különböző funkciókat láthattak el.

 

A kutatók vaddisznófogakból készült ékszereket és kerámiakészítéshez használt eszközöket is feltártak, ami ritkaságnak számít, hiszen a kultúra rituáléi általában háziasított állatokra, például szarvasmarhákra, juhokra, kecskékre és kutyákra összpontosítottak. Amikor a korabeliek vadállatokkal foglalkoztak, azok jellemzően medvék vagy szarvasok voltak.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!