Nyitókép: SITA

 

Sarkozy kudarcot vallott a fellebbviteli bíróságon, amely helybenhagyta a korrupció miatt kiszabott hároméves börtönbüntetést.

 

A francia fellebbviteli bíróság a mai napon helybenhagyta Nicolas Sarkozy korábbi elnök hároméves börtönbüntetését korrupció és befolyással üzérkedés miatt. A három évből egy év feltétel nélküli, amit az egykori államférfinak elektronikus karkötő felügyelete mellett kell letöltenie. Sarkozy továbbra is fellebbezni kíván az ítélet ellen a Semmítő Törvényszéken – jelentette a francia sajtó.

 

 hirdetes_300x300  

Sarkozy ügyvédje, Thierry Herzog és Gilbert Azibert volt magas rangú bíró is ugyanezt a büntetést kapta. Emellett Sarkozyt három évre eltiltják a közhivataloktól, Herzogot három évre eltiltják az ügyvédi tevékenységtől – írja az AFP.

 

2021 márciusában Sarkozy lett az első francia elnök a modern történelemben, akit feltétel nélküli börtönbüntetésre ítéltek. A Fellebbviteli Bíróság tavaly decemberben kezdte meg az ügy tárgyalását.

 

Sarkozy, ügyvédje, Herzog és a Semmítőszék korábbi bírája Azibert a francia igazságszolgáltatás szerint tisztességtelen megállapodást kötött egymással, amely Sarkozy telefonjának 2014-es lehallgatásának köszönhetően derült ki. A vádak szerint Sarkozy és Herzog megpróbálta információt szerezni Aziberttől a folyamatban lévő tárgyalásról, cserébe felajánlották neki a támogatást egy rangos monacói posztra való jelöltségben.

 

Sarkozy 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke, de nem választották meg második ciklusra. Sarkozyt ezen kívül egy év börtönbüntetésre ítélték a választási kampány illegális finanszírozása miatt, a Bygmalion-ügyben. Ez ellen az ítélet ellen is fellebbezett, a fellebbezési eljárás idén ősszel lesz.

 

Sarkozyt azzal is vádolták, hogy Moammer Kadhafi akkori líbiai vezető rezsimje illegálisan anyagilag támogatta a 2007-es választási kampányban, valamint azzal, hogy politikai szívességekért cserébe kenőpénzt fogadott el gazdag üzletemberektől. Az Országos Pénzügyi Főügyészség (PNF) csütörtökön javasolta ennek az ügynek a bíróság elé állítását is, amelyben 13 személyt, köztük Sarkozyt is vádolnak korrupcióval.

 

ČTK

Megosztás:
Címkék: Nicolas Sarkozy

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!