A jelenlegi munkaerőhiány megoldására egyre több cég keresi az alternatív megoldásokat. Az egyik ilyen hatékony módszer az, ha külföldi, általában ázsiai munkavállalókat toborzunk és alkalmazunk. Azonban az adminisztrációra kiemelt figyelmet kell fordítani, így az adószámról sem szabad elfeledkezni.

 

Nem szabad összekeverni az adószámot az adóazonosító jellel

 

Az adószám abban különbözik az adóazonosító jeltől, hogy ezt a vállalkozási tevékenységet folytató vállalkozások számára adják ki, tizenegy számjegyből áll, amiből az utolsó kettő a területi illetékességet jelző kód, az előttük lévő, kötőjellel elválasztott számjegy pedig az ÁFA-kód, a többi az azonosító.

 

 hirdetes_300x300  

Külföldi állampolgárok alkalmazása esetén kifejezetten ajánlott külső segítséget igénybe venni, ilyen például a TERENDO munkaerő-szakértő, ami több szolgáltatásával is tudja támogatni a teljes folyamatot. Az adminisztrációban, így az adóazonosító jel ügyintézésében is tudnak segíteni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki legális jövedelemre tegyen szert Magyarországon.

 

Az adóazonosító jelet a NAV adja ki magánszemélyeknek, ami egy tízjegyű számsor. Ez jelzi, hogy a nyilvántartásban szerepel az adott személy, ezt pedig az igénylés után postai úton kapja meg az illető. Rajta van a tulajdonos neve, a születési helye és ideje, valamint az anyja leánykori neve és a kiállítás dátuma. Az adókártya önmagában nem érvényes, szükség van hozzá személyi igazolványra, útlevélre vagy tartózkodási engedélyre.

 

Mire van szükség az igénylés során?

 

Az adóazonosító jel beszerzéséhez a külföldi állampolgárnak a szokásos adatokat kell megadni: név és születési név, továbbá a születési hely, idő, anyja leánykori neve, a külföldi lakcíme, az adóigazolvány postázási címe, állampolgársága és természetesen egy fényképes igazolvány, ami az útlevél vagy a személyi igazolvány lehet. Mindegyik másolatából két példányra lesz szükség, ha pedig valaki a saját nevében jár el, akkor pedig az eredeti okmányokat kell bemutatnia.

 

Három mód közül választhatunk, hogy hogyan szeretnénk az ügyintézést lefolytatni: személyesen, postai úton vagy elektronikus kérvénnyel, amihez a 20T34-es számú nyomtatványra lesz szükség. Az ügyintézés után postán fog megérkezni a kártya.

 

Érdemes minél hamarabb elkezdeni az adminisztrációs folyamatokat

 

Ha külföldi állampolgárokat szeretnénk alkalmazni, akkor elsődleges szempont az, hogy minél hamarabb munkába álljon. Ehhez azonban elengedhetetlen az, hogy az adminisztratív folyamatokat minél hamarabb elindítsuk, ne emiatt álljon esetleg a munka, ne kockáztassuk a kellemetlen fennakadásokat. Ahhoz, hogy minden rendben történjen, elengedhetetlen egy külsős, profi segítség alkalmazása, hogy ne csak a toborzásban és a foglalkoztatásban, hanem az adminisztratív útvesztőben is megkapjuk a kellő támogatást.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!