Nagyanyáink az ő idejükben számtalan finomságot készítettek, amelyeknek titkát az anyák adták át lányaiknak, unokáiknak, sokszor féltve őrizve a recepteket. Fenséges ízek és mennyei illatok kavalkádja árasztotta el a szegényebb családok otthonát is egy-egy jeles ünnepen, de a vasárnapok is annak számítottak. Az asszonyok ügyeskedtek a konyhában, hogy minél ízletesebb ételek születhessenek. Egy rémálmuk volt csupán: hogy odaég a tészta!

 

S az bizony elő is fordult néha, hiszen oly sok egyéb tennivalójuk is akadt sütés-főzés közben. A mai háziasszonyoknak sokkal könnyebb a dolguk, mert számukra már elérhető a korszerű technika és annak vívmányai. Zseniális konyhai gépek és felszerelések állnak rendelkezésre, amelyek használatához kitűnően társíthatók a Max Diszkont kínálatában található sütőeszközök.

 

Mi az a szilikon? 

 

 hirdetes_300x300  

A szilikon abban különbözik a többi műanyagtól, hogy fő alapanyaga nem a szén, hanem a kvarchomokból kinyert szilícium. Ez a kémiai különbség az okozója a szilikon legfontosabb jellegzetességének, mégpedig annak, hogy széles hőmérsékleti tartományon belül szinte meg sem változtatja tulajdonságait. 

 

Ezért lehetséges a szilikon konyhai eszközöket hűtőben, fagyasztóban, illetve sütőben is alkalmazni. Számos formában találkozhatunk velük a konyhában: különböző alakú sütőformák, kenőecsetek, edényfogók, szűrők, alátétek, keverő- és fogó eszközök készülnek ebből az anyagból. 

 

A szilikon sütőformák előnyei

 

A szilikon azért használható biztonságosan a konyhában, illetve élelmiszerekkel érintkezve, mert nem tartalmaz toxikus anyagokat, így az egészségre teljesen ártalmatlan. Rendkívüli rugalmassága lehetővé teszi, hogy sütés után könnyedén kiboríthatjuk az elkészült finomságot a formából, ami az alakját is szépen megtartja. Aprólékos, részletgazdag alakzatok, muffinok sütéséhez is kiválóan alkalmas, de készíthetünk kalácsot, kuglófot is, vagy bármilyen bonyolultabb formát. 

 

Mivel a műanyag nem vezeti jól a hőt, ezért a tészta nem fog odaégni, barnára sülni, hanem halványabb színű marad. Nem ragad bele a sütés után sem, mindössze egy kis hűlési időt kell neki hagyni a kiborítás előtt. 

 

Milyen sütőben használható a szilikon sütőforma?

 

Mindig olvassuk el a mellékelt tájékoztatót, mert az ideális hőtartomány termékenként változó lehet, nagyjából -60 és +260 Celsius fok közé esik. Mikrohullámú sütőben gond nélkül használható a szilikon, de elektromos és gázsütőben is, csak a grill funkciót tilos bekapcsolni. Nyílt láng hatásának ne tegyük ki, mert az veszélyes lehet! 

 

Tegyünk a szilikon sütőforma alá tepsit vagy alátétet, nehogy kifolyjon a lágy tészta! A szeletelést ne a formában, hanem kiborítás után végezzük csak el, mert a vágóeszközök felsérthetik az anyagot.

 

Első használat előtt öblítsük át mosószeres vízzel, majd száradás után kenjük be zsírral! Ezt a műveletet csak akkor kell a későbbiekben is végrehajtani, ha úgy érezzük, hogy nagyon kiszáradt az anyaga. Ha vigyázunk rá hosszú ideig konyhai segítőnk lesz. 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!