Nyitókép: HVG

A jövőben még hatékonyabb védekezési módszereket tehet lehetővé egy új tanulmány megállapítása, miszerint a szúnyogokat egyes szappanok illatai is zavarhatják.

 

Néhány korábbi tanulmány már rávilágított arra, hogy a testünkben lévő egyes vegyi anyagok szaga hívogató lehet a belőlünk táplálkozó nőstény szúnyogok számára, írja a HVG. Az azonban még nem állt a vizsgálatok középpontjában eddig, hogy a különféle, nem természetes szagok, melyeket nap mint nap felviszünk magunkra (például a szappané) miként befolyásolják ezt.

 

A kutatók négy önkéntest vontak be a kísérletükbe. Elsőként azonosították az egyedi illatjegyeiket, majd négy különféle szappannal kellett mosakodniuk az alanyoknak. Ezt követően az alanyok által viselt ruhaanyagokra engedték az egyiptomi csípőszúnyogokat – egy alkalommal úgy is, hogy az alanyok még szappanos mosakodás nélkül viselték azokat, hogy így is lássák, melyiket tartják vonzónak a vérszívók – megállapításaikat az iScience folyóiratban publikálták.

 hirdetes_300x300  

 

Az eredmények azt mutatták, hogy egyértelmű a különbség a szappanozás előtt és után a szúnyogok preferenciáit illetően, de nagy a szórás.

 

A fő megállapítás az volt, hogy a testünk szagát nagymértékben megváltoztatják a szappanok, lévén a sok növényi eredetű vegyi anyagot adunk hozzá a testszagunkhoz. Hogy mennyire lesz vonzó vagy éppen taszító az ember ezután a szúnyogok számára, az függ a szappan vegyszereinek és az egyén testszagának kölcsönhatásától is.

 

A kutatók azt is azonosították, hogy mely vegyi anyagok vonzották vagy taszították legjobban a szúnyogokat. A távoltartásukban például a kókusz illatú vegyi anyag tűnt a leginkább hatékonynak.

 

Az eredményekből még nem feltétlenül lehet levonni mélyebb következtetéseket – a kutatók azonban bíznak abban, hogy lesz majd módjuk egy nagyobb vizsgálat elvégzéséhez is a jövőben. Ha ezek sikerrel járnának, hatékonyabb védekezési módszereket lehetne kidolgozni a zavaró vérszívók távol tartására. Ilyen lehetne egy számukra zavaró illatú szappan is.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!