Nyitókép: HVG

 

Ha a földi konfliktusok kiéleződnének az űrben is, az Egyesült Államok kész megvédeni ott az érdekeltségét – jelentette ki Jesse Morehouse, az amerikai űrparancsnokság dandártábornoka.

 

Bár a nemzetek megegyeztek abban, hogy a világűr mindenkié, és annak felhasználása csak békés, tudományos célokat szolgálhat, az utóbbi években egyre inkább kiéleződő konfliktusok könnyen lehet, hogy változtatnak ezen. Ennek egyik jele az űrverseny, ám nem zárható ki, hogy a felek tovább is lépnek majd, számol be róla a HVG.

 

Ezzel kapcsolatban Jesse Morehouse, az Egyesült Államok űrparancsnokságának (U.S. Space Force) dandártábornoka nyilatkozott igen határozottan. A The Guardian idézi szavait, melyek szerint Morehouse úgy nyilatkozott: az USA készen áll harcolni az űrben.

 

A figyelmeztetés elsősorban Kínának és Oroszországnak szól. Morehouse hozzátette: ha valaki fenyegetné az Egyesült Államokat vagy az ország bármely érdekeltségét – beleértve az USA szövetségeseit –, meg fognak harcolni vele.

 

Az 1960-as években Amerikának csak a Szovjetunió volt az űrbéli ellenfele, a The Washington Post szerint azonban az USA űrfölénye csökken, miközben Kína veszélyesen tör előre ezen a téren.

 

Az űrháború első felvonásában a műholdak játszhatják majd a főszerepet. Ezek elsődleges célpontok, amelyeket elpusztítva veszélybe kerülhet több kritikus infrastruktúra. Emiatt a saját érdekeltségű szatelliteket meg kell védeni, az ellenségét pedig el kell pusztítani – ez a hozzáállás Morehouse szerint sok országra jellemző.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!