Nyitókép: hvg

 

A Föld köpenyéből származó kőzetet sikerült kiemelniük a tudósoknak az Atlanti-óceán mélyéről. Választ adhat arra is, hogyan keletkezett az élet a Földön, írja a HVG.

 

Bravúros eredményt értek el a Nemzetközi Óceánkutatási Program (International Ocean Discovery Program, IODP) tudósai. Az Atlanti-óceán mélyén fekvő hegyet, az Atlantis Massifot sikerült megfúrniuk úgy, hogy egy több mint 1 kilométer hosszú mintát tudtak venni belőle.

 

 hirdetes_300x300  

A szerpentinit a tektonikus lemezek mélyén, azok határain képződő metamorf kőzet, ebből sikerült most beszerezni egy 1267 méter mélységű fúrás során egy ilyen hosszú darabot.

 

A minta lehetőséget ad a tudósoknak arra, hogy tanulmányozzák a Föld belső működését.

 

© IODP

 

Az elmúlt évtizedekben többször is próbáltak már lefúrni a köpenyig, ám eddig egyszer sem jártak sikerrel a kutatók. Emiatt a bolygó mélyében zajló folyamatokat csak azokkal a kőzetekkel tudják vizsgálni, amelyek vulkáni tevékenység során kerülnek felszínre. Ám mivel ezek éppen a felszínre kerülés során változhatnak, nem adnak pontos képet arról, mi történik odalent.

 

Az IODP csapata eredetileg azért kezdett fúrni, hogy az élet kialakulására utaló nyomokat keressen. A kiemelt kőzet olivint tartalmaz, ami a vízzel reakcióba lépve egy speciális folyamat során hidrogént termel. Ez a mikrobiális élet alapvető táplálékforrása.

 

A kutatók most alaposabban is megvizsgálják a kőzeteket, hogy kiderüljön, pontosan milyen összetételű, és milyen titkokat rejt a Föld működésével kapcsolatban.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.