Nyitókép: SATUR

 

A horvátországi Dubrovnik polgármestere egy sor intézkedést jelentett be a helyi lakosok zajszennyezésének csökkentésére. Az intézkedéssorozat tartalmazza a kerekes bőröndök betiltását is. Az Adria gyöngyszemeként becézett város hosszú ideje a turisták rohamával néz szembe a turizmus rekordszintű növekedése miatt.

 

Dubrovnik így egyre inkább saját sikerének áldozatává válik. A betiltással a városháza a történelmi belváros lakóinak felszólításának tesz eleget. Mégpedig, hogy fokozottabban küzdjenek a túlzott zaj ellen. Az éttermek zaja után Mato Franković polgármester most azon turisták bőröndjére koncentrált, akik minden évben nagy számban érkeznek erre a rendkívül népszerű úti célra.

 

 hirdetes_810x300  

„Azonnali hatályú intézkedések: nyártól a turisták kötelesek a bőröndöket a kezükben hordani, nem rángatni őket kerekeken”

 

– ismertette a városháza szándékát a Jutarnji List című újság. Novembertől a város bevezeti a kötelező csomagmegőrzőt, és tilos csomagokkal mozogni a belvárosban.

 

„A bőröndöket zárható szekrényekben hagyjuk, és térítés ellenében elvisszük a szállás címére. Ez még csak a kezdet, a végső cél egy logisztikai központ létrehozása a repülőtéren belül, amelynek megépítése után az összes poggyászt közvetlenül kiszállítják a szállásra”

 

– mondta Franković az egyik vele készült interjúban.

 

Ez az egyesek számára meglepőnek tűnő intézkedés a Respect the City elnevezésű program része, amelyben Dubrovnik évek óta új szabályokat vezet be a turisták számára.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.