Nyitókép: Somogyi Tibor
A Szövetség párt MKP platformjának elnöke értékelte az Ódor Lajos vezette hivatalnokkormány hétfőn elfogadott programját.

 

„Több területnek komoly szakértője van a kormányban. A program részletesen foglalkozik pl. a szociálisan rászorultak megsegítésével, az ország pénzügyi és költségvetési helyzetével, illetve az EU-alapok hatékony felhasználásával. Annak ellenére, hogy a dokumentum a roma közösség irányába tartalmaz helyzetértékelést és javaslatokat is, más, a nemzeti közösségeket érintő kérdésekkel egyáltalán nem foglalkozik. A nemzeti kisebbség (národnostné menšiny) megnevezés csak kétszer jelenik meg az anyagban, de ezek a mondatok még csak gesztusként sem értékelhetők”
– értékelte Berényi József a programnyilatkozatot.

 

A platform szerint a dokumentumból hiányzik a Dél-Szlovákiában lehetséges kétnyelvűség szorgalmazása, a magyar nyelv törvénybe foglalt használatának támogatása.

 

A Szövetség MKP platformja ezenkívül hiányolja azt is, hogy a nemzetiségi kultúra anyagi támogatása nem emelkedik az infláció mértékével, bár más területeken, mint például a szociális szféra, ezt figyelembe veszik.

 

„Az oktatásügyben nincs említés arról, hogy magyar tannyelvű iskolák is lennének Szlovákiában. A kormányprogram tehát úgy néz ki, ahogy azt a szlovák demokraták gondolják. Az itt élő magyaroknak gazdasági, szociális, környezetvédelmi stb. megoldásokat kínálnak, a nemzetiségi jogokról és közösségünk helyzetéről hallgatnak. Ez a mai szlovákiai politikai realitás”
– tette hozzá Berényi József platformelnök. A kormányprogrammal kapcsolatban Forró Krisztián pártelnök is kritikájának adott hangot:

 

 hirdetes_300x300  
Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.