Nyitókép: scmp.com

 

A Pekingi Technológiai Intézet kutatói olyan hővédő réteget fejleszthettek ki, amely fillérekből elkészíthető, ugyanakkor képes ellenállni a lézerfegyverek által koncentrált energiának.

 

Könnyen lehet, hogy a kínai tudósok túljártak az amerikai haditechnológiai kutatók eszén. A HVG azt írja, hogy a Pekingi Technológiai Intézet szakemberei állítólag egy olyan filléres megoldást fejlesztettek, amellyel hatástalanítani lehet a dollármilliárdokból kifejlesztett amerikai lézerfegyvereket.

 

 hirdetes_810x300  

Az Egyesült Államok jelenleg több olyan lézerfegyveren is dolgozik, amiket földön, vízen és levegőben is be lehetne vetni. A drónokat már könnyen hatástalanítani tudja egy ilyen szerkezet, de a cél, hogy a ballisztikus rakétákat is leszedje. Mivel gyakorlatilag korlátlan alkalommal lehet vele lőni – addig, amíg kap áramot a gép –, jóval olcsóbb a technológia, mintha rakétákat kellene legyártani.

Kína az amerikai sikereknek már kevésbé örül, ezért a pekingi tudósok azon kezdtek el gondolkodni, hogy hogyan lehetne kivédeni a lézerfegyverek lövését. A kínai lap szerint a kutatók fenolgyantával (BPR) kísérleteztek. Jelenleg Kína a világ legnagyobb BPR-gyártója, 1 kg anyag előállítása pedig csupán 1 dollárba kerül.

 

A kutatók néhány szervetlen vegyületet adtak a gyantához, így megalkották a BPR-1-et. A tesztek során 2,5 mm-es bevonatnyit vittek fel az anyagból, majd egy katonai lézersugárnak tették azt ki 15 másodpercen keresztül. A lézer teljesítménysűrűsége 500 watt/cm2 volt, ami sokkal intenzívebb, mint amit általában ballisztikus rakéták leszedésére használnak.

Kiderült, hogy 15 másodperc után a bevonat hátsó fele 230 Celsius-fokra melegedett, ami jóval alacsonyabb, mint az alumínium olvadáspontja (400 Celsius-fok). A kutatók olvadt üvegszerű anyagot is találtak a hőhatás környékén, amit valószínűleg a BPR-hez hozzáadott vegyületek hoztak létre.

 

A kísérlet során tapasztalt kihívásokról, megoldandó problémákról egyelőre nem szólnak a beszámolók. Ha tényleg sikerült mindegyiket kiküszöbölni, az komoly fejtörést okozhat az amerikai hadvezetés számára.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!