Nyitókép: SITA

 

Kínának és az Egyesült Államoknak el kell döntenie, hogy a párbeszéd vagy a konfrontáció, az együttműködés vagy a konfliktus útját választja – mondta a kínai külügyminiszter Csin Kang ma Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek Pekingben. Kang szerint Amerika az oka annak, hogy a két ország viszonya jelenleg nem a legjobb. Ez a kínaiak szerint azért van, mert az Egyesült Államok rosszul tekint Kínára. Öt év után Blinken az amerikai diplomácia első vezetője, aki meglátogatta az ázsiai hatalmat.

 

Az AP ügynökség az amerikai diplomácia képviselőire hivatkozva közölte, hogy Blinken a tervek szerint még ma találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

 

 hirdetes_810x300  

Amerikai illetékesek Blinken kínai útja előtt azt mondták, hogy kevés esélyt látnak az áttörésre az ellentmondó kérdések megoldásában, ami az AP ügynökség szerint ez idáig beigazolódott. A viták érintik például a kereskedelmet, az Egyesült Államoknak a kínai félvezetőipar gátlására tett erőfeszítéseit, de érintik Tajvan önigazgatásának kérdését és az emberi jogok betartását Kínában.

 

A kínai külügyminiszter a mai, Blinkennel tartott mintegy háromórás beszélgetésében felszólította az Egyesült Államokat, hogy „hagyja abba a beavatkozást Kína belügyeibe, ne akadályozza Kína tudományos és technológiai fejlődését, és szüntesse meg a Kínával szembeni illegális, egyoldalú szankciókat”.

 

Tajvan ügyében Kína nem kíván engedményeket és kompromisszumokat tenni – hangsúlyozta Csin Kang.. Peking tartományának tekinti a szigetet, és a függetlenség kikiáltása esetén katonai beavatkozással fenyegeti. „A nemzeti egység megőrzése mindig is Peking fő gondja lesz” – mondta Kang a Reuters szerint.

 

Kang szerint az Egyesült Államoknak mélyen el kell gondolkodnia, és együtt kell működnie Kínával a viták megoldásában, hogy elkerülje a „stratégiai meglepetéseket”. „Felelősséget kell vállalnunk az emberekkel, a történelemmel és a világgal szemben, és meg kell fordítanunk az USA-Kína kapcsolatok lefelé irányuló spirálját” – idézte Kangot a kínai külügyminisztérium.

 

Az amerikai külügyminiszternek februárban kellett volna Pekingbe utaznia, de lemondta a találkozót a kínai kémballon körüli botrány miatt.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!