Nyitókép: SITA

 

Nincs szükség további újoncokra az ukrajnai harcokhoz, mivel naponta átlagosan 1336 jelentkező ír alá szerződést az orosz hadsereggel – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Vlagyimir Putyin orosz elnök által vezetett Biztonsági Tanács ülésén.

 

Hírügynökségek szerint Sojgu azt is állította, hogy csökkent az ukrán ellentámadás üteme, bár előrejelzése szerint az ukrán csapatok az átcsoportosítás után folytatják támadásaikat. A miniszter kijelentette azt is, hogy a magas ukrán veszteségek miatt a nyugati fegyverzet Ukrajnába szállítása nem befolyásolja a harctéren kialakult helyzetet.

 

 hirdetes_810x300  

Független forrásból ugyanakkor lehetetlen ellenőrizni az ilyen állításokat. Sem Kijev, sem Moszkva nem hozták nyilvánosságra veszteségeiket. Ugyanakkor feltételezhető, hogy mindkét fél hajlamos eltúlozni az ellenség veszteségbecsléseit.

 

„Naponta átlagosan 1336-an lépnek szolgálatba és kötnek szerződést, így de facto naponta egy új ezredet tudunk kiállítani” – jelentette ki a miniszter.

 

„Aktív tartalékképzést végzünk. Eddig 114 000 embert vettünk fel szerződés alapján és további 52 000 önkéntest” – tette hozzá. „Minden a tervek szerint halad, lényegében június végére befejezzük a tartalékos hadsereg létrehozását” – tette hozzá.

 

Sojgu arról is beszámolt Putyinnak, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt 16 nap során súlyos veszteségeket szenvedett, ami az aktivitás csökkenésében is megmutatkozott. Az ellenség most átrendezi erőit.

 

„Értem, hogy ezek előzetes adatok, a csatatéren ugyanis nem lehet mindent látni, de az összkép tiszta. Arra lehet következtetni, hogy a technológia pótolható, de a mozgósítható tartalékok száma véges”

 

– mondta Putyin.

 

„Úgy tűnik, Ukrajna nyugati szövetségesei valóban úgy döntöttek, hogy az utolsó ukránig harcolnak Oroszország ellen”

 

– ismételte meg kedvenc állítását Putyin.

 

Sojgu azonban figyelmeztetett arra, hogy „a felszerelések és az emberek súlyos veszteségei ellenére az ellenség elegendő erőt tartott meg a további támadó hadműveletek végrehajtásához”. A miniszter szerint az orosz hadsereg is offenzív akciókra készül.

 

„Tekintettel a bejelentett (ukrán) veszteségekre, tisztában vagyunk azzal, hogy az ukrán fegyveres erőkhöz eljuttatott vagy már szállított (nyugati) fegyverek mennyisége nem fogja jelentősen befolyásolni a harcok menetét. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a nagy többség páncélozott szállítójárművek régebbi generációhoz tartoznak. Nem látunk veszélyt”

 

– jelentette ki a miniszter.

 

Az orosz csapatok tavaly február végén, Putyin parancsára törtek be a szomszédos országba, amivel a második világháború óta a legvéresebb konfliktus robbant ki Európában. Moszkvának egyelőre nem sikerült megdönteni a Nyugat-barát kijevi kormányt, amelyet a Nyugat katonai segítséggel és Oroszország elleni szankciók bevezetésével támogatott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban a több hetes ukrán ellentámadás után elismerte, hogy Ukrajna előrehaladása csatatéren lassabb a kívánatosnál. Az ellenoffenzíva célja az Oroszország által megszállt területek felszabadítása.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!