Nyitókép: HVG

 

A Titant akkora nyomás érte a tenger mélyén, mintha minden egyes négyzetméterére 2000 autó nehezedett volna. Ezt már képtelen volt elbírni a váz. Hogy mi történhetett a víz alatt, arról tettek közzé egy érthető animációt – már több mint 3 milliószor nézték meg, számol be róla a HVG.

 

Néhány nappal azután, hogy a Titan tengeralattjáró eltűnt, a keresésére indított egyik robot megtalálta a szerkezet maradványait, így biztossá vált, hogy a fedélzetén lévők nem élték túl a tragédiát. A Titan minden valószínűség szerint összeroppant a 3500 méteres mélységben. Hogy ez miként történhetett meg, azt a Geopop nevű, olasz nyelvű YouTube-csatorna videósai magyarázták el.

 

 hirdetes_300x300  

 

Fontos, hogy a Titan nem felrobbant, hanem összeroppant a mélységben. Az angolban erre az explosion helyett az implosion szót használják, ami jól érzékelteti a jelenség lényegét: nem kifele, hanem befele zajlott, tehát amolyan inverz robbanás.

 

Hogy ez pontosan mit jelent, azt a felvételen szemléltetik is. Egy fém italosdobozba forró levegőt (gőzt) enged a videós, majd azt egy hideg vizes tálba teszi. Fontos, hogy mindez úgy történik, hogy a doboz nyílása fejjel lefelé van, vagyis gyakorlatilag a doboz lezárul. Mivel a benne lévő levegő hirtelen lehűl, leesik benne a nyomás, így a külső nyomás erősebb lesz, mint a belső. Emiatt a doboz összeroppan.

 

Mindez 1 atmoszféra (atm) nyomáson történt. A víz alatt azonban ennél jóval extrémebb nyomással kell szembenézni: 3500 méteres mélységben ez már 350 atm, ami olyan, mintha minden egyes négyzetméterre 2000 autó nehezedne.

 

A feltételezések Titan felülete valószínűleg nem bírta már el ezt a nyomást, és egész egyszerűen összeroppant.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!