Nyitókép: SITA

 

Az elnök, a kormányfő, a pártok, a politikusok és a francia közvélemény is elítélte az afrikai származású tinédzser lelövését. A zavargások mégis folytatódtak, Macron ezt is elítélte.

Már második éjszaka folytatódtak a zavargások Párizs külvárosában, Nanterre- ben, miután egy rendőr közvetlen közelről, halálosan megsebesített egy 17 éves, algériai felmenőkkel rendelkező fiút, aki a felszólítás ellenére elhajtott egy közúti ellenőrzés során.

 

A biztonsági erők több ezer tagja volt az utcákon, ahol autók lángoltak, üzletek égtek, a feldühödött tüntetők törtek-zúztak mindent, ami az útjukba került. Legalább 150 embert őrizetbe vettek.

 hirdetes_300x300  

 

Emmanuel Macron francia államfő válságtanácskozást hívott össze csütörtök reggel, miután több középületet is felgyújtottak vagy megtámadtak a tüntetők.

Párizs egyik külvárosában egy buszt szintén felgyújtottak, miután leszállították róla az utasokat. Toulouse-ban, Lyonban és Lille-ben szintén gyújtogattak az utcán, a rendőrökre pedig kövekkel, üvegekkel és petárdákkal támadt a feldühödött tömeg.

 

Párizs egyik külvárosában több tucat fiatal rontott rendőrökre az alábbi felvétel tanúsága szerint:

 

 

A rendőrség Lille-ben és Toulouse-ban is összecsapott a tüntetőkkel, és Amiens-ben, Dijonban és Essonne-ban is zavargások voltak – közölte a rendőrség szóvivője.

 

Nizzában két rendőrőrsöt és járőrkocsikat támadtak meg petárdákkal. A rendbontók barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A Lille melletti Mons-en-Baroeulban a polgármesteri hivatalt rongálták meg a tüntetők, a közeli Roubaix-ban egy rendőrőrsre támadtak.

Mons-en-Baroeulban a tömeg benyomult a városházára, amelyet feldúltak:

 

 

A francia média Párizs környékéről is számos incidensről számolt be. A közösségi médián megjelent videókon látható, hogy a Párizs melletti montreuili városházára szintén tűzijátékokkal lövöldöztek a tüntetők az éjjel.

 

 

A belügyminisztérium nyugalomra intett, és közölte, hogy kétezer rendőrt mozgósítottak a párizsi régióban.

 

A többsége azoknak, akiket közúti ellenőrzés során ölnek meg Franciaországban, feketebőrű vagy arab származású

 

A Reuters hírügynökség által készített felmérés szerint a rendőrök többségében feketebőrű vagy arab származású állampolgárokat lőnek le a közúti ellenőrzések során – a felmérés a 2017-2023 közötti időszakot öleli fel. 

 

Tavaly 13 embert lőttek le, amikor a rendőrök megítélése szerint nem viselkedtek megfelelően egy közúti ellenőrzés során.

 

A megölt tinédzser, Nahel francia-algériai családból származott.

 

A tragikus incidens vitát gerjesztett Franciaországban a rendőrség taktikájáról. Jogvédők régóta bírálják a külvárosokban élő szegényebb rétegek, különösen az etnikai kisebbségekkel szembeni kemény bánásmódot.

 

A politikusok elítélték a rendőri intézkedést

 

Minden párt elítélte a lövöldözést. A Nemzetgyűlés képviselői egyperces néma csenddel emlékeztek meg a tinédzserről, Elisabeth Borne miniszterelnök pedig éles kritikával illette a tüzet nyitó rendőr döntését.

 

Emmanuel Macron államfő úgy fogalmazott;

 

 „mindenekelőtt szeretném kifejezni az egész nemzet döbbenetét és zaklatottságát a történtek, a fiatal Nael halála miatt, és szeretném kifejezni a családjának együttérzésünket és a nemzet szeretetét. Van egy tinédzserünk, akit megöltek. Erre nincs magyarázat, sem bocsánat.”

 

A kamaszt lelövő 38 éves rendőr ellen szándékos emberölés miatt indult vizsgálat.

 

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök viszont kiállt az emberöléssel gyanúsított rendőr mellett, mint hangsúlyozta: „Tapasztalt rendőr, akiben megbíztak a felettesei”.

 

Az ügyészség szerint Nahel M. nem állt meg autójával a rendőr felszólítására. Jogvédő csoportok viszont ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy szerintük a rasszizmus rendszerszintű a franciaországi bűnüldöző szerveknél, amit Macron elnök korábban tagadott.

 

A fiú családja panaszt nyújtott be a rendőrök ellen emberölés, emberölésben való bűnrészesség és hamis tanúzás miatt – közölte ügyvédjük, aki szerint egy videofelvételen világosan látható, hogy egy rendőr lelövi a fiatalembert, és az is, hogy a rendőr nem szabályszerűen jár el.

 

Az áldozat édesanyja a TikTokra feltöltött videón csütörtökre Nanterre-be hívott mindenkit egy megemlékezésre. „Mindenki jöjjön, lázadást indítunk a fiamért!” – mondta a közösségi platformon.

 

A francia kormányt kísérti a 2005-ös zavargások megismétlődésének lehetősége. Akkor egy rendőrségi üldözés során lelőtt két fekete fiú halála vitte utcára az embereket. Az erőszakhullám mérlege; mintegy 10 ezer kiégett autó és 6 ezer letartóztatott.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!