Nyitókép: SITA

 

Csehország előterjesztette a mostani európai uniós csúcstalálkozó zárónyilatkozatába az Ukrajnából menekülteket befogadó országok pénzügyi támogatásának megfogalmazását, de Lengyelország és Magyarország álláspontja miatt ennek gyakorlatba való átültetése veszélybe került. Ezt Petr Fiala cseh miniszterelnök mondta Brüsszelben, az Európa Tanács ülésének második napjának kezdete előtt. Szerinte Lengyelország és Magyarország így szembemegy a cseh érdekekkel.

 

A cseh kormányfő nyilatkozata azután hangzott el, hogy a huszonhét ország vezetői ma éjjel 01:00 körül közös álláspont elfogadása nélkül szakították meg a migrációs politikáról szóló vitát. A sajtó szerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és magyar kollégája, Orbán Viktor blokkolta a tárgyalásokat azzal, hogy egyhangú döntést követeltek ezen a területen. Ezzel tiltakoztak a tagországok többségének közelmúltbeli megállapodása ellen, amely a migránsok befogadásával járó terheket az EU összes tagjára hárítja.

 

 hirdetes_300x300  

„Lengyelország és Magyarország jelenleg gyakorlatilag minden olyan szöveget elutasít, amely a migrációt említi. Ezt nem tartom szerencsésnek”

 

– mondta Fiala újságíróknak a találkozó folytatása előtt. Fiala szerint azok, akik szerint a cseh kormánynak együtt kellene működnie az említett két országgal ebben az ügyben, ” egyáltalán nem tudják, miről beszélnek”.

 

„A Cseh Köztársaság esetében sikerült elérnem, hogy a végső nyilatkozatba közvetlen utalás kerüljön arra vonatkozóan, hogy pénzügyileg támogatni kell azokat az országokat, amelyek nagyszámú ukrán menekültet fogadnak be. Lengyelország és Magyarország azonban blokkolja a teljes szöveget. Így gyakorlatilag blokkolják a pénzügyi forrásokat az ukrán menekültek számára, amit szeretnénk, ha megkapnának”

 

– folytatta.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!