Nyitókép: SITA

 

A korábbi hírekkel ellentétes nyilatkozatot adott ki a Pentagon, amely szerint a télen az Egyesült Államok légterében felfedezett, majd kilőtt kínai kémballon mégsem gyűjtött adatokat.

 

Az Egyesült Államok titkosszolgálatai elemezték azt a kínai kémballont, amelyet először január 28-án fedeztek fel az USA légterében, majd Joe Biden elnök utasítására február 4-én kilőttek az Atlanti-óceán fölött. A kínai eszköz feltűnése komoly feszültséget eredményezett Amerika és Kína között. Mostanáig tartott a ballon kiértékelése, amely alapján a Pentagon bejelentette, hogy bár a ballon alkalmas volt arra, hogy felderítésre használják, semmiféle információt nem gyűjtött, amíg az Egyesült Államok légterében volt – írja a HVG .

 

Tavasszal egy amerikai jelentés még ennek az ellenkezőjét állította, e szerint katonai objektumokról küldött az eszköz információkat Pekingnek.

 hirdetes_300x300  

 

Kína azonban végig tagadta, hogy hírszerzési céllal küldte volna ki a ballont, szerintük az eszköz meteorológiai adatokat gyűjtött, és csak véletlenül sodródott amerikai katonai bázisok közelébe.

 

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatóján nem erősítette meg a Wall Street Journal feltételezését, amely szerint a ballonnak volt amerikai gyártású alkatrésze is, de azt mondta, hogy például a kínai drónok az elmúlt időszakban használtak kész termékekként megvásárolható amerikai tartozékokat.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!