Nyitókép: Euronews

 

Az Egyesült Királyság, Kanada, Új-Zéland és Spanyolország is ellenzi a kazettás lövedékek bevetését.

Eltérő álláspontokat hozott a felszínre a Biden-kormányzat hétvégi bejelentése, miszerint Washington kész kazettás bombákat adni Ukrajnának, hogy hatékonyabban védekezhessen az orosz megszállók ellen. A kazettás lövedékek használatát Magyarországgal együtt több mint száz ország ellenzi, mert a nagy területen szétszóródó robbanótöltetek számos konfliktusban kontrollálatlanul szedtek civil áldozatokat. Az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország nem írta alá a kazettás fegyverek használatát visszaszorító wellingtoni dokumentumot.

 

Ukrajna már régóta kéri, hogy kaphasson kazettás bombákat, mert azzal hatékonyabban likvidálhatná az országra támadó orosz erők állásait. Az Egyesült Államokban azonban heves vita kísérte a Biden-kormányzat döntéshozatalát a lakosság védelme miatt.

 hirdetes_810x300  

 

A Nemzetközi Vöröskereszt a vita során figyelmeztette a döntéshozókat és a közvéleményt, hogy a kazettás bombák bevetés közben a levegőben szóródnak szét több robbanótöltetre, csak a pusztítás zónájának fókuszát lehet irányítani, ráadásul a nagy területen szétszóródó töltetek nem mindegyike robban fel. A talajon maradt fel nem robbant lövedékek arányát a szervezet magasra, 40 százalékosra teszi, viszont a Pentagon szerint a modern eszközök, így az Ukrajnának szánt szállítmány esetében ez az arány csupán 3 százalékra becsülhető. A fel nem robbant és meg nem talált töltetek azért veszélyesek, mert később hosszú időn át veszélyeztetik a terepen élőket, például mezőgazdasági munka közben.

 

Wikimedia Commons / Seabifar
Fel nem robbant kazettás bomba mezőgazdasági területen. Kép forrása: wikipedia

 

Joe Biden elnök is „nagyon nehéz döntésnek” nevezte a lépést, így nem okozott meglepetést, hogy az USA több szövetségese a pénteki bejelentés után még a hétvégén jelezte, hogy nem értenek egyet az amerikai szándékkal. Az Egyesült Királyság, Kanada, Új-Zéland és Spanyolország közölte, hogy ellenzik a fegyverek használatát.

 

Az USA döntését azonnal bírálta több jogvédő csoport is. Az Amnesty International hangsúlyozta, hogy a kazettás lőszerek „komoly veszélyt jelentenek a civilek életére, még jóval a konfliktus befejezése után is”.

 

A kazettás bombák használatának visszaszorítására 123 ország írt alá nemzetközi egyezményt. Az Európai Unió tagállamainak döntő többsége, Kanada, Japán, az ausztrál és óceániai teljes régió, valamint Dél-Amerika és Afrika országainak többsége.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!