Nyitókép: pixabay

 

Az idei év első felében csaknem 32 ezer autót hoztak be külföldről Szlovákiába. A folyó év minden hónapjában átlagosan 5000 ilyen gépkocsival van több az utakon.A belügyminisztérium  statisztikái szerint a tavalyi év egészére vonatkozóan mintegy 61 ezer gépkocsit hoztak be az országba külföldről, jelentősen növelve a szlovákiai járműpark átlagéletkorát. Ez jelenleg körülbelül 15 év.

 

2023 júniusában a szlovákiai állampolgárok egyénileg 5,2 ezer személygépjárművet importáltak, májusban ez a szám 5,3 ezer volt. A folyó év negyedik hónapjában csaknem 5000, márciusban pedig rekordszámú 6700 autó szerepelt a behozatali listákon. Az idei év első két hónapjában volt a legalacsonyabb az egyéni behozatal külföldről, mely nem haladta meg az ötezres határt. Januárban 4,7 ezret, februárban 4,8 ezret értek el.

 

 hirdetes_810x300  

Bizonyos változást a behozatal visszaszorulása terén várhatóan az autók regisztrációs díjainak módósítása fog előidázni. A közigazgatási illetékekről szóló törvény módosítása július óta van érvényben. A változás, hogy már figelembe veszik az  ökológiai elvet, és a teljesítménytáblázatot, ami alapján behozatal esetén 33 euró és 1000 euró közötti illetéket kell fizetni.

 

A regisztrációs díj maximális összege ugyanakkor 3900-ról 1000 euróra csökkent. Az új autók maximális regisztrációs díja 400 euró. A nagyon régi és egyben nagy teljesítményű autók díja maximum 1000 euró.

 

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!