Nyitókép: SITA

 

Ukrajna a háború befejezése után mindenképpen a NATO tagja lesz, a szövetség mostani csúcstalálkozóján más vélemény nem hangzott el – mondta ma Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kétnapos vilniusi csúcstalálkozó végén tartott sajtótájékoztatón. A NATO-tagországok már kedden megállapodtak abban, hogy lerövidítik Ukrajna csatlakozási útját, de hivatalosan csak akkor hívják meg soraikba, ha minden feltétel teljesül. Így Kijev nem kapta meg sem a csatlakozási meghívót, sem az általa ígért menetrendet.

 

„Megértettük, hogy biztonsági feltételekről van szó”

 

– mondta ma Zelenszkij az újságíróknak, amikor arról kérdezték, mik a feltételek.

 hirdetes_810x300  

 

„Hiszem, hogy a NATO-ban leszünk, amikor a biztonsági helyzet stabilizálódik; ez azt jelenti, hogy amikor a háború véget ér, Ukrajna mindenképpen meghívást kap a NATO-ba, és biztosan a szövetség tagja lesz”

 

– mondta.

 

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a csúcstalálkozó nyilatkozata garanciákról beszél arra vonatkozóan, hogy Ukrajna a NATO-tagság felé halad. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem változtatott korábbi véleményén, amikor abszurdnak és példátlannak nevezte Ukrajna csatlakozási ütemtervének hiányát.

 

„A legfontosabb azonban az, hogy közös elképzelésünk van arról, hogy Ukrajna mikor és milyen feltételekkel lesz a NATO tagja”

 

– mondta Zelenszkij, akinek országa tavaly február óta orosz invázióval néz szembe.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!