Nyitókép: Euronews

 

Négy évi tárcavezetés után Ben Wallace jelezte: szeptemberben hagyja el a kabinetet. Családi okokra hivatkozva távozik, június közepén hozta meg a döntését.

Wallace három miniszterelnök kormányában töltötte be a védelmi miniszteri tisztséget, meghatározó alakja volt az ukrajnai háborúval kapcsolatos brit hivatalos álláspont képviseletének. Az ukrán hadsereg számára küldött fegyverexport támogatója volt, a brit katonai költségvetés növelésén dolgozott.

 

A BBC értesülései szerint a miniszter már június közepén meghozta döntését, Ruchi Sunak kormányfő szeptemberben átalakítja majd kormányát, ezt a helyzetet használja ki Wallace a távozásra. Nemcsak a miniszteri posztról távozik, hanem parlamenti mandátuma megújításáért sem szállt már már harcba a következő választásokon. A katonapolitikus családi okokkal magyarázta döntését a The Sunday Times lapnak adott interjújában, mint mondta, Sunak vezetésével nincs problémája.

 

 hirdetes_810x300  

Az 53 éves politikus bejelentése meglepte a környezetét is, a kormányzó Konzervatív Pártban népszerű vezető pótlása nem lesz egyszerű feladat. Néhány héttel ezelőtt még arról cikkeztek vele kapcsolatban, hogy NATO-főtitkára ambíciói vannak, ezt azonban már korábban cáfolta.

 

Ben Wallace legutóbb a vilniusi NATO-csúcstalálkozón elejtett mondatával került fel a címlapokra, úgy fogalmazott: Ukrajnának nagyobb hálát kellene mutatnia a nyugati támogatásért.

 

A brit politikus a védelmi tárca vezetése utáni terveiről még nem beszélt nyilvánosan.

 

Ben Wallace a vilniusi NATO-csúcsértekezleten, brit médiatársaságok tudósítóinak nyilatkozva tette kifakadásszerű, világszerte komoly feltűnést keltő kijelentéseit egyebek mellett arról, hogy a nyugati szövetség „nem az Amazon házhoz szállító szolgálat”. Hozzátette: arra hívná fel Ukrajna figyelmét, hogy a nyugati országok saját fegyverkészleteiket adják át neki és Ukrajna helyesen tenné, ha az eddigi nyugati katonai segítségért „hálát tanúsítana”.

 

Rishi Sunak brit miniszterelnök még ugyanaznap, a vilniusi NATO-csúcs záró sajtóértekezletén – alig burkoltan visszautasítva saját védelmi miniszterének szavait – kijelentette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számos alkalommal kifejezte háláját mindazért, amit a nyugati szövetségesek Ukrajnáért tesznek.

 

Ben Wallace a Twitteren vasárnap közzétett ukrán nyelvű bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnának nyújtott segítségről szóló, „komoly érdeklődést keltő” kijelentéseit „valamelyest félreértelmezték”.

 

„Azt mondtam, Ukrajnának néha fel kell ismernie, hogy sok országban és egyes parlamentekben nincs olyan erőteljes támogatottsága, mint Nagy-Britanniában”

 

– áll Wallace Twitter-bejegyzésében.

 

Az Amazonról tett kijelentéseit úgy magyarázta: arra akarta felhívni a figyelmet, hogy Nagy-Britannia és Ukrajna kapcsolatai „nem üzleti tranzakciókra”, hanem partnerségre alapulnak.

 

Euronews, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!