Nyitókép: Euronews

 

Oroszország csütörtöktől „potenciális katonai teherszállítónak” tekint minden, a Fekete-tengeren ukrajnai kikötőkbe tartó hajót – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A közlemény szerint a Fekete-tenger nemzetközi vizein számos terület „átmenetileg veszélyes a hajózásra”.

A szöveg szerint:

 

a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés működésének leállásával és a tengeri humanitárius folyosó bezárásával összefüggésben 2023. július 20-án, moszkvai idő szerint 00:00 órától a Fekete-tenger vizein Ukrajna kikötőibe tartó hajókat potenciális katonai teherszállítónak tekintik. Ennek megfelelően az ilyen hajók országai a kijevi rezsim oldalán érintettnek minősülnek az ukrán konfliktusban.

 

A tengerészek biztonsági garanciáinak visszavonásáról a megállapított eljárásnak megfelelően megfelelő tájékoztató figyelmeztetéseket adtak ki.

 hirdetes_810x300  

 

A Fekete-tengeri gabonaszállítmányok körül a héten kiélezódött konfliktus folytatása zajlik.

 

Az Odessza elleni orosz támadás két egymást követő éjszakája azután történt, hogy Moszkva hétfőn kilépett a ‘Black Sea Grain’ kezdeményezésből – abból az egy éves megállapodásból, amely lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos áthaladását a Fekete-tengeren.

Azzal, hogy Oroszország minden ilyen hajót potenciális katonai teherszállítónak tekint, gyanúját és szándékát jelzi a hajók mozgásának vizsgálatára és esetleges beavatkozására.

 

Mik történhetnek?

 

A minisztérium szövege magába foglalhat olyan intézkedéseket, mint a fokozott haditengerészeti őrjáratok, ellenőrzések, vagy akár a hajók közvetlen átvizsgálásának vagy lefoglalásának lehetőségét, az Ukrajnának szánt potenciális katonai rakomány ellenőrzése ürügyén.

 

Az első nyugati értékelések szerint az intézkedés megzavarja a nemzetközi kereskedelmet és a tengeri tevékenységeket a régióban. Oroszország lépése erős aggályokat vet fel a tengeri biztonság és a fekete-tengeri hajózás szabadsága tekintetében, mert a nemzetközi tengeri jog normái és alapelvei biztosítják a hajók mozgásának jogát a nemzetközi vizeken, más államok beavatkozásától mentesen.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!