Nyitókép: Körkép.sk (illusztrációs felvétel)

 

Mintegy 2,9 milliárd évesek azok a gleccsermaradványok, melyeket Dél-Afrikában találtak. Létezésük a Föld történetére vonatkozó több elméletet is megerősít.

 

A világ eddigi legrégebbi gleccsereinek maradványait találhatták meg dél-afrikai és amerikai kutatók Dél-Afrika legnagyobb aranybányája alatt. A vizsgálatából megtudhatjuk, milyen körülmények uralkodtak az ősi Földön, számol be róla a HVG.

 

Geochemical Perspectives Letters című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a gleccsermaradványok 2,9 milliárd évesek, és több elméletet is alátámasztanak, melyeket a szakemberek korábban felvetettek ezzel az időszakkal kapcsolatban. Axel Hofmann, a Johannesburgi Egyetem kutatója szerint elképzelhető, hogy a dél-afrikai terület egykor nagyon közel volt a sarkvidékhez, ahogy az is, hogy a Föld akkoriban jeges világ volt. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a légkörből hiányzott a szén-dioxid és a metán, ami egyfajta fordított üvegházhatáshoz vezetett.

 hirdetes_300x300  

 

Ez a fajta jégkorszak az elmélet szerint többször előfordulhatott a Föld történetében, így ha valóban erről lenne szó, úgy ez lenne az eddigi legkorábbi ilyen ismert eset.

 

A megkövesedett jégmorénák (a gleccserek által hátrahagyott törmelék) mellett a csapat az ősi kőzetek oxigénizotóp-koncentrációját is elemezte, hogy meghatározza a lerakódásuk idején uralkodó éghajlati viszonyokat.

 

A vizsgálat során az oxigén, 160-as, 170-es és 180-as izotópját keresték. Kiderült, hogy a 180-asból nagyon kevés, 170-esből viszont nagyon sok van. Ez azt jelzi, hogy jeges körülmények között keletkeztek a kőzetek.

 

A kutatók továbbvizsgálják a kőzeteket, hogy pontosabb képet kapjanak a Föld evolúciójáról.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!