Nyitókép: twitter

 

A támadással több ezer személy adataihoz és érzékeny információkhoz jutottak hozzá.

A legkeményebb támadás, ami eddig az amerikai Külügyminisztériumot érte – az okozott károkat egyelőre felmérni sem lehet.

 

A kémkampány a külügyminisztérium több Kelet-Ázsiát felügyelő tisztviselőjét kompromittálta.  A Microsoft még nem árult el részleteket a támadás módjáról, csak annyit, hogy vizsgálják az esetet.

 hirdetes_300x300  

 

A Pekinghez köthető hackerek hozzáfértek Nicholas Burns, az Egyesült Államok kínai nagykövetének e-mail fiókjához, egy olyan támadás során, amely az ügyben jártas szakemberek szerint több százezer amerikai kormányzati e-mailt veszélyeztetett.

 

A támadás áldozata lett Daniel Kritenbrink kelet-ázsiai külügyminiszter-helyettes postafiókja is.

 

Egy kereskedelmi beosztott ellen egy hete már elkövettek támadást, és Blinken külügyminiszter ezt éles hangon szóvá is tette kínai látogatása során.

 

Burns és Kritenbrink levelei lehetővé teszik a hackerek számára, hogy betekintést nyerjenek az Egyesült Államok terveibe a Biden-kormányzat magas rangú tisztviselőinek közelmúltbeli kínai látogatásairól (köztük Janet Yellen pénzügyminiszter és John Kerry klímaügyi kormánytag), valamint az Egyesült Államok riválisaival szembeni politikájába.

 

A gyanú szerint Gina Raimondo kereskedelmi miniszter e-mail fiókjába is behatoltak a támadás során.

 

Egyelőre úgy tűnik, hogy Antony Blinken külügyminiszter postafiókjába nem jutottak be a betörők. A hackereket néhány olyan magas rangú tisztviselő érdekelte, akik az USA-Kína kapcsolat kezeléséért felelősek.

 

„Biztonsági okokból jelenleg nem osztunk meg további információkat a kiberbiztonsági incidens természetéről és terjedelméről” – mondta a külügyminisztérium szóvivője. „Az osztály folyamatosan figyeli és reagál a hálózatunkon folyó tevékenységre. Vizsgálatunk folyamatban van, további részletekkel jelenleg nem tudunk szolgálni.”

 

Nem kommentálta az esetet a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa sem

 

Kritenbrink egy hónappal ezelőtt elkísérte Blinken külügyminisztert kínai útjára, és a pekingi nagykövettel együtt jelen volt a Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott megbeszélésen is. A jelenleg még mindig feszült amerikai-kínai kapcsolat ismeretében a levelezésekben található információ nagyon fontosak lehetnek Peking számára.

 

A betörtést a Microsoft felhő-környezetének egyik hibája okozhatta. Ezt azóta kijavítottak a cég szerint, mondta a múlt héten egy magas rangú amerikai kiberbiztonsági tisztviselő. Nem ismert, hogy az állami és kereskedelmi osztályokon kívül milyen más szövetségi ügynökséget vettek célba.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.