Nyitókép: euronews

 

„Erdély mindörökre román föld” – üzenik, és a magyar miniszterelnököt szidták.

Román nacionalista tüntetők, összesen mintegy harmincan érkeztek Tusványosra, a magyar miniszterelnök délelőtti beszédére – jelentette a helyszínről az Euronews tudósítója, Kónya Rita. A bejáratnál gyülekező demonstrálókat azonban nem engedték be a rendezvényre.

 

A tüntetők közölték, hogy Orbán Viktor egyenlő Putyinnal, terrorista, ezenkívül „mindent magának akar.” Mint a hvg.hu írja, előre megüzenték, hogy a román trikolórral a kezükben kívánják jelezni, hogy „Erdély mindörökre román föld”.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó: Pataky István
Kép forrása: maszol.ro

 

A helyszínen magyar politikai vezetők „felháborító, aljas provokációnak” nevezték a tüntetest, és reményüket fejezték ki, hogy a rendezvényen nem lesz semmi rendbontás.

 

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök korábban azt mondta, hogy „a törvénynek kell mindenek felett állnia, és minden állami szervnek be kell avatkoznia, hogy megállítsák ezeket az embereket, akik cirkuszt akarnak csinálni azért, hogy megjelenhessenek a sajtóban, akik gyűlöletet szítanak és semmibe veszik a törvényt. Remélem, hogy ezúttal, legalább most, ha már július 8-án nem sikerült, a román csendőrség közbelép és megállítja azokat, akiket nem hívtak meg erre a rendezvényre” – idézte a szavait a hvg-hu.

 

A tüntetők hazafias dalok éneklésébe kezdtek, de a nacionalisták énekléséből és kiabálásaiból az Orbán-beszéd helyszínén semmit sem hallani. A román himnusz sem maradt ki a repertoárból, és zúg az Éljen és virágozzon Moldova, Erdély és Havasalföld, valamint Hargita, Kovászna román föld skandálás.

Mindez nagyjából 300 méterre a színpadtól történik, ahol zavartalanul zajlik az esemény, nem hallatszik odáig az ötven főnél nem nagyobb csoport hangja. De a nacionalisták egyre hangosabbak, arra is lehet számítani, hogy megpróbálják áttörni a kordont

 

– számol be a részletekről a maszol.ro.

 

Orbán Viktor fél 10-kor kezdi meg beszédét.

 

Euronews, maszol.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!