Nyitókép: BBC

 

Az 1977 óta a világűrben haladó szonda napok óta nem fogad és nem ad jeleket a Földnek.

 

Július 21-e óta megszakadt a kapcsolat a NASA és a Voyager-2 űrszonda között – jelentette be az űrügynökség. A HVG beszámolója szerint a NASA hibás parancsot küldött a szerkezetnek, mire az antennáját két fokkal a Földtől távolabb tájolta, ezután vált elérhetetlenné.

 

A Voyager-2 1977 óta kutatja a világűrt, jelenleg több 19,9 milliárd kilométerre van a Földtől.

 hirdetes_300x300  

 

A szakemberek most abban reménykednek, hogy esetleg el tudnak csípni néhány kósza jelet, amiket a szonda küld, ugyanis Canberrában van egy hatalmas antenna, amely megpróbálja befogni a Voyager-2 esetleges jeleit. A szonda távolsága miatt azonban 18 órába telik, amíg egy esetleges jel megérkezik a Földre.

 

A Voyager-2-t egyébként úgy programozták, hogy évente többször visszaállítsa antennájának tájolását a Föld irányába. A legközelebbi betájolás október közepén lesz, amelytől azt várják a NASA-nal, hogy újraindul a szondával való kommunikáció.A

 

Frissítés: A NASA kedden egy újabb közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy a Voyager-2 életjelet adott magáról. A BBC cikke szerint a kapcsolat egyelőre korlátozott, de a NASA bizakodó, mint írták ez a hír azt jelenti, hogy a szonda még mindig működik.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.