Nyitókép: SITA

 

Szlovákiában 25 bank tevékenykedik összesen. A Szlovák Nemzeti Bank aktuális adatai alapján ezek a pénzintézetek együttesen 2023 első hat hónapja alatt 565 millió euró adózás utáni, tehát tiszta nyereségre tettek szert.

 

Összehasonlításként, az előző év azonos időszakában ugyanez az eredmény 385 millió eurót tett ki. Éves szinten tehát csaknem felével, 47 százalékkal nőtt a szlovák bankrendszer nyeresége. Az érintettek, azaz a Szlovák Bankszövetség szerint abban, hogy a bankok hasznot termelnek, nincs semmi különleges.

 

 hirdetes_300x300  

„Az aktívumokkal együtt növekszik a nyereség is. Azaz a hitelek mértékével, a kezelt pénzek nagyságával. A haszon mértéke arányos az ország más szektoraihoz képest. A környező országok bankjai még nagyobb hasznot termelnek, a szlovák bankrendszer tehát még mindig elmarad Közép-Kelet-Európa átlagához képest,”

 

áll a bankszövetség értékelésében.

 

Elmondták azt is, hogy a bankok számára előírt a nyereség. A sikeres bankrendszer pedig minden erős és stabil ágazat elengedhetetlen része.

 

Gyimesi György, a Szövetség-Aliancia választási listájának 149. helyén induló politikus szerint a szlovák bankszektor az euró bevezetése óta nem tett zsebre annyi pénzt, mint most.

 

„Ha bizalmat szavaznak nekünk, bevezetjük a bankadót,”

 

ígéri a politikus, aki már a választási ciklus során is több hasonló kezdeményezéssel bírt, illetve szavazott a parlamentben. Többek között a magyarországi példával is érvelve, ahol szintén bevezették a bankadót. A liberálisok, élükön az SaS-szal, azonban rendre akadályozták, hogy a szlovák politika megsarcolja a bankok nyereségét.

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.