Nyitókép: HVG

 

Több száz szabályszegést azonosított az első bevetése során Angliában egy új eszköz, amely a mesterséges intelligenciával figyeli a közlekedőket.

 

Különleges eszközzel igyekeznek kiszűrni a rendőrök a szabálytalankodó autósokat Angliában: bár elsőre egy furgonból kinőtt toronydarunak néz ki, valójában egy kémkamerás rendszerről van szó, amely a mesterséges intelligenciát is beveti a szabályszegések észleléséhez.

 

 hirdetes_300x300  

Az eszköz képes kiszúrni, ha egy autós a volán mögött a telefonját használja, vagy nem kötötte be a biztonsági övét. A rendszert már élesben is kipróbálták, és bár elég feltűnő, mégis rengeteg esetben fülelt le a szabálytalankodó autósokat a július 17. és 21. közötti bevetésén.

 

Az eszköz két kamerával működik – az első olyan szögben nézi az elhaladó autóst, hogy be tudja azonosítani, közel van-e a sofőr füléhez a telefon, vagy hogy az öve be van-e kapcsolva. A másik már egy olyan szögre van beállítva, észlelhesse, ha a telefont szöveges üzenetküldésre használják – írja a BBC-re hivatkozva a HVG.

 

A mesterséges intelligencia ezek alapján automatikusan azonosítani tudja a bűncselekményeket, ám a büntetés megítélése nem ennyin múlik: még azelőtt is kétszer ellenőrzik az MI megállapításait, hogy a rendőrségre küldenék az eredményeket.

 

Az első bevetése során a mesterségesintelligencia-furgon összesen 86 telefonhasználattal, 273 biztonsági övvel, valamint 132 gépjárművel kapcsolatos vétséget azonosított Angliában.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!