Nyitókép: commons.wikimedia.org

 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Novo Nordisk gyógyszeripari vállalat rakéta gyorsaságú emelkedése, amelyet a Wego súlycsökkentő termékével kapcsolatos kedvező hírek tápláltak. A dán cég piaci értéke meghaladta a hazai gazdaság méretét.

 

A cég részvényei egész héten meredeken szárnyalnak azon hírek után, miszerint a súlycsökkentő gyógyszere jótékony hatással van a szívre. A vállalat piaci kapitalizációja így elérte a 2,87 billió DKK-t (385 milliárd euró), ami több, mint Dánia 2022-es bruttó hazai terméke, amelynek értéke 2,83 billió DKK volt. A Novo a piaci kapitalizációt tekintve Európa legnagyobb vállalata címért  is verseng.

 

 hirdetes_300x300  

A Novo 2008-ban vált a legértékesebb dán céggé, amikor megelőzte az A.P. konténerszállítót, a Moller-Maersket. Azóta a két cég értéke közti különbség tovább nőtt. A Novo értéke most nagyobb, mint a dán tőzsde, az OMX25 részvényindexben szereplő összes többi vállalat együttes értéke. A céget elsősorban az elhízás és cukorbetegség elleni gyógyszerek rohamosan növekvő értékesítése segítette.

 

A Novo immár a második legértékesebb vállalat Európában az LVMH luxuslánc után, amelynek piaci kapitalizációja meghaladja a 407 milliárd eurót. Az idei év eleje óta a Novo részvényei több mint 34 százalékot erősödtek. Az elmúlt két évben csaknem 165 százalékkal nőttek.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!