Nyitókép: bialystok.wyborcza.p

 

Lengyelország mintegy 10 000 katonát telepít a fehérorosz határ közelébe. Varsó így akarja elriasztani az „agresszort” egy esetleges támadástól – mondta Mariusz Blaszczak védelmi miniszter a Polskie Radionak. Lengyel tisztviselők már koábban bejelentették, hogy növelik a határőrséget, illetve a fehéroroszországi határon szolgáló katonák számát. A közlemény szerint Varsó a migráció növekedésével és a Wagner-csoport orosz zsoldosainak fehéroroszországi jelenlétével összefüggésben teszi meg ezeket a lépéseket.

 

„Közelebb helyezzük a hadsereget a fehérorosz határhoz, hogy elriasszuk az agresszort, hogy ne merjen megtámadni minket”

 

– mondta a védelmi minisztérium vezetője a rádióban.

 

„Körülbelül 10 ezer katona lesz a határon – 4000 közvetlenül a határőrséget támogatja, hatezer pedig tartalék”

 

– jegyezte meg a miniszter.

 hirdetes_300x300  

 

Maciej Wonsik lengyel belügyminiszter-helyettes szerdán azt mondta, hogy Varsó további kétezer katonát küld a fehérorosz határra a következő két hétben, duplája annak, amit a határőrség kért. Növekszik a nyomás a lengyel-fehérorosz határon, bár ez össze sem hasonlítható a két évvel ezelőtti helyzettel – jegyezte meg Wonsik arra az időszakra utalva, amikor sok migráns – köztük a közel-keleti vagy afrikaiak – próbált átlépni a határon.

 

Akkoriban Varsó és az Európai Unió azzal vádolta Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető tekintélyelvű rezsimjét, hogy a migránsokat hibrid fegyverként használta megtorlásul a rezsimmel szemben az emberi jogok megsértése és az ellenzék elnyomása miatt kiszabott szankciók miatt. Wonsik hétfőn azt állította, hogy fokozódik a lengyel határőrök és katonák elleni agresszió a fehérorosz határon, és illegális migráció megszervezésével vádolta a fehérorosz biztonsági erőket.

 

Idén több mint 19 ezer illegális határátlépési kísérletet rögzítettek, a rekordhónap július volt, amikor csaknem négyezren próbáltak bejutni Lengyelországba – adta hírül honlapján a Polskie Radio. Elmondása szerint a hatóságok csaknem 16 ezer kísérletet regisztráltak a tavalyi év során.

 

Az elmúlt hetekben ráadásul a Wagner-csoport orosz zsoldosai jelentek meg a határ közelében, amelyek Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a NATO keleti szárnyán kialakult helyzet destabilizálását célozzák. Sajtóértesülések szerint hétfőn Fehéroroszország hadgyakorlatokba is kezdett a lengyel és litván határ közelében. Mindkét ország már megerősítette határbiztonságát, mivel a korábban az ukrajnai orosz invázióban részt vevő wagneriták Fehéroroszországba költöztek.

 

Növelte a feszültséget egy nemrégiben történt incidens, amikor két fehérorosz helikopter alacsony magasságban megsértette a lengyel légteret, Minszk tagadta a határsértést. A fehérorosz határon korábban beáramló migránsok kapcsán Lengyelország elektronikus védelemmel ellátott kerítést épített.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!