Nyitókép: MTI, archív

 

A holland nyomozó hatóságoknak több ország hatóságaival együttműködve több száz bűnöző titkosított mobiltelefonját sikerült feltörnie, feltárt információk fontos bizonyítékokkal szolgálnak a szervezett bűnözés elleni eljárásokban – jelentette be hétfőn a holland igazságügyi minisztérium alá tartozó törvényszéki intézet (NFI).

 

Az intézet tájékoztatása szerint a művelet 2020-ban kezdődött és ebben a hónapban ér véget. Az NFI egy munkatársa a NOS napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a bűnözök úgynevezett kriptofonokat használnak üzelmeik lebonyolításához, ezek közönséges okostelefonok, amelyeket titkosító szoftverrel látnak el a biztonságos kommunikáció érdekében. Hozzátette, hogy az ilyen telefonok adataihoz való hozzáférés gyakran kihívást jelent, a műveletet pedig „egy bank széfjének feltöréséhez” hasonlította.

 

 hirdetes_300x300  

A holland államügyészség szerint a kriptofonok feltörése döntő fontosságú lehet a bűnügyekben. „Gyakran olyan bizonyítékokról van szó, amelyeket más módon nem tudnánk összegyűjteni, minden feltört telefon közvetlen betekintést nyújt a bűncselekményekbe, a kábítószer-szállítástól kezdve az erőszakos cselekményekig” – mondta el Martijn Egberts államügyész a napilapnak. A feltört telefonokon chatüzenetek jelentek meg a bűnözők által megfigyelt célpontokról. Emellett a rendőrség fényképeket is látott nagy kokainszállítmányokról, fegyverekről és pénzösszegekről.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!