Nyitókép: Facebook/Ministerstwo Obrony Narodowej via Wojsko Polskie

 

Varsóban hatalmas katonai parádét rendeznek ma a Fegyveres Erők Napja alkalmából, hogy a lengyel hadsereg új, modern arculatát mutassák be – közölte Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter, aki arra buzdította a lakosságot, hogy nagy számban vegyen részt az eseményen.

 

Błaszczak elmondta, hogy a parádén Lengyelország legmodernebb fegyverzetét mutatják be, köztük az amerikai gyártmányú nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszereket (HIMARS) és Abrams M1A1 harckocsikat, a Dél-Koreától vásárolt K2 harckocsikat és az amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket, valamint hazai felszereléseket, például a Baobab-K aknavető járműveket – jelentette a PAP hírügynökség.

 

Az 1920. augusztus 12. és 25. között vívott varsói csata vélhetően megmentette Lengyelországnak az első világháború után frissen visszanyert függetlenségét a Nyugat-Európára átterjedt bolsevik forradalomtól.

 hirdetes_810x300  

 

Lengyelország augusztus 15-én a Lengyel Fegyveres Erők Napját  ünnepli, amelyet a lengyel-szovjet háborúban az orosz bolsevikok felett a varsói csatában aratott 1920-as győzelem emlékére hoztak létre. A Józef Piłsudski lengyel államfő által irányított lengyel erők 1920 nyarán ellentámadásba lendültek a számbeli fölényben lévő ellenséggel szemben, és visszavonulásra kényszerítették a szovjeteket.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!