Nyitókép: SITA

 

Ukrajnának le kellene állítania ellenoffenzíváját, és vissza kellene térnie a diplomáciai tárgyalásokhoz Oroszországgal, különben a megszűnés veszélyezteti – mondta Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető. Ezt egy Diana Pancsenkov nevű ukrán újságírónak az oroszbarát propagandával összefüggésbe hozható interjúban mondta. A Fehéroroszország elleni agresszió esetén Minszk nem fog habozni nukleáris fegyverek bevetésével – mondta a fehérorosz vezető.

 

Az orosz hadsereg képes ellenőrizni az ukrán terület déli részét egészen a moldovai határig, a nyugati oldalról pedig Ukrajnát Lengyelország fenyegeti – állította Lukasenko. Minszk és Moszkva a múltban többször is megvádolta Lengyelországot, hogy Ukrajna területei egy részének elfoglalását tervezi. Erre az állításra azonban nem szolgáltattak bizonyítékot.

 

 hirdetes_810x300  

„Nektek (ukránoknak) egy kis terület marad csak, ha egyáltalán. Ez történik majd veletek. Ukrajna, mint állam megszűnik létezni”

 

– mondta Lukasenko Pancsenkónak. Oroszországnak azonban az elmúlt hónapokban nem sikerült jelentős területeket szereznie, és az orosz hadsereg a front nagy részén védekezésre kényszerül.

 

A fehérorosz vezető az interjúban elismerte, hogy tavaly februárban orosz csapatok hatoltak be Fehéroroszország területéről Észak-Ukrajnába. De azt állította ugyanakkor, hogy előre semmit sem tudott Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna megszállására vonatkozó tervéről.

 

Lukasenko Putyin legnagyobb szövetségese Európában. Putyin márciusban bejelentette, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországban. Putyin és Lukasenko nyilatkozata szerint egy részük már Fehéroroszországban van.

 

„Ha agressziót követnek el ellenünk, támadást Fehéroroszország ellen, nem késlekedünk, nem fogunk várni. A teljes elrettentésre tervezett fegyverarzenálunkat felhasználjuk”

 

– idézte Lukasenko szavait a Meduza portál. A múltban Lukasenko számos ellentmondó kijelentést tett a fegyverek lehetséges használatával kapcsolatban, egyszer azt állította, hogy Fehéroroszország soha nem fogja használni, másszor pedig azok használatával fenyegetőzött.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!