Nyitókép: newatlas.com

 

Őrült ötletnek tűnik, pedig nagyon is komolyan gondolja a Longshot nevű startup, hogy egy óriási, ágyúszerű eszközzel lőnének ki tárgyakat az űrbe – ezzel csökkentve az ezzel járó költségeket.

 

Az űrbe juttatni dolgokat igencsak költséges dolog, jelen pillanatban csak rakéták segítségével lehetséges – annyi változás azonban már történt, hogy ezek közül néhány nem egyszer használatos, tehát, miután célba juttatta a rakományát, nem semmisül meg, hanem egyben visszatér, és voltaképpen leszáll egy kijelölt pontra, írja a HVG.

 

 hirdetes_300x300  

Ez azonban még mindig bonyolult és drága. Egy kaliforniai startup, a Longshot pedig a jelek szerint merte feltenni a kérdést: mi lenne, ha a rakományt rakéták helyett egyszerűen csak kilőnénk az űrbe?

 

Az elképzelés nem teljesen újkeletű, mely egyfajta hatalmas centrifuga – azzal rakétákat lőnének az űrbe.

 

A Longshot azonban egyfajta kinetikus kilövőrendszerre gondolt (kinetic space launch system), mely kilőné az űrbe juttatandó dolgokat. Ez a kilövőrendszer rendkívüli mértékben csökkentené az ezzel járó költségeket – emberek űrbe juttatására azonban érthető okokból alkalmatlan.

 

A startup egy hatalmas, többfokozatú, ágyúszerű eszköz fejlesztését tervezi, melyet ők csak „többfokozatú lövedékgyorsítóként” (multi-stage projectile-accelerator) emlegetnek. Ez mindössze néhány másodperc alatt Mach 30 sebességre gyorsítaná a rakományt, mely miután elérné az indítási sebességet, elhagyná a hatalmas csövet, és meg is indulna az űrbe.

 

a kilövőeszköz egy 10 kilométer hosszú, átmérőjét tekintve körülbelül 3 méteres betonhenger lenne. Ebbe csak be kéne tölteni a kilőni kívánt tárgyat, majd az egészet lezárni, és tüzelni. A lövedék – vagyis a rakomány – egyetlen másodperc alatt érne a cső egyik végéből a másikba, ahol elhagyná azt, és másodpercenként (!) 10 kilométeres sebességgel érkezne meg az atmoszféra felsőbb rétegébe, ráadásul a művelet gyakorlatilag bármikor megismételhető.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!