Nyitókép: Novák Katalin Fb-oldala

 

Egy nappal kijevi találkozója előtt Zelenszkij ukrán elnökkel a kárpátaljai magyaroknak tett gesztust a magyar államfő.

„Számíthatnak a magyarokra a megtámadottak” – ez volt az egyik fő üzenete Novák Katalin magyar köztársasági elnöknek, aki az ukrajnai Beregszászon vett részt ökomenikus misén. A következő mondatban ezt azzal árnyalta, hogy hangsúlyozta: „Számítunk arra, hogy a magyarok úgy élhetnek itt, Kárpátalján, ahogy ez hozzájuk és Európához méltó.”

 

A magyar köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására utazott Kijevbe az úgynevezett Krími platform ülésére – ennek során ejtette útba a nagyszámú magyar kisebbség lakta Kárpátalját.

 

 hirdetes_810x300  

„15 millió ember, 15 millió magyar erejét hoztam el ide Önöknek Beregszászra, Kárpátaljába, Ukrajnába”, mondta Novák. „Azt a reményt, azt a biztonságot, azt a bizonyosságot, hogy van, hogy lesz közös jövőnk akkor is, ha most nem látjuk az oda vezető utat.”

 

 

Novák Katalin a regionális ukrán hatóságok és a külügyminisztérium tisztviselőivel, valamint a magyar közösség képviselőivel is tárgyalt.

 

„Nekünk nagyon sokat jelent, hogy az elnök asszony itt van”, mondta egy idősebb asszony az Euronewsnak. „Várjuk hogy elmenjen Kijevbe, és némi eredményt érjen el a kárpátaljai magyarság érdekében. Mivel Ukrajna az EU-hoz szeretne csatlakozni, adják meg azokat a jogokat, ami egy kisebbségnek kijár.”

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!