Nyitókép: SITA

 

A megrongálódott japán fukusimai atomerőmű üzemeltetője ma megkezdte a radioaktív víz kibocsátását a Csendes-óceánba – jelentették külföldi ügynökségek. A lépést korábban bírálták, és Kína ma ismét elítélte, amely leállította az összes tengeri termékek behozatalát Japánból. A Reuters szerint Han Duk-so dél-koreai miniszterelnök felszólította Japánt, hogy átláthatóan jelentse a vízkibocsátást. Eközben több tucat ember tüntetett a szöuli japán nagykövetség előtt a fukusimai tevékenység ellen. A dél-koreai rendőrség közölte, hogy őrizetbe vett legalább 16 tüntetőt, akik behatoltak az épületbe – jelentette az AFP.

 

A 2011-ben földrengés és szökőár által megrongált erőmű területéről több mint 1,3 millió tonna radioaktív víz fokozatos kibocsátása várhatóan a következő 30 évben folytatódik. Az erőműben már kezdett fogyni a hely a víz tárolására, a mintegy ezer tartály 98 százalékos telítettséggel rendelkezik. Júliusban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jóváhagyta Tokió tervét, hogy ilyen módon szabaduljon meg a víztől az erőmű területén.

 

 hirdetes_300x300  

A vizet a kibocsátás előtt egy szűrőrendszerrel tisztítják, amely eltávolítja a veszélyes anyagok nagy részét, kivéve a tríciumot – a hidrogén izotópját, amelyet nehéz elválasztani. A tudósok szerint a trícium csak nagy koncentrációban káros az emberi szervezetre, de számos szakértő szerint Fukusimában nincs ilyen veszély. A radioaktív vizet ezt követően tengervízzel hígítják. Más tudósok azonban aggodalmukat fejezik ki a vízben maradó alacsony dózisú radioaktivitás hosszú távú hatásai miatt.

 

Közben Peking ma ismét bírálta Tokió döntését. A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Japán azon terve, hogy megszabaduljon az erőműből származó szennyezett víztől komoly biztonsági kérdés, amely más országokra is kihatással van, és nem Japánnak kell egyedül döntenie erről.

 

Kína, amely a japán tengeri gyümölcsök legnagyobb importőre, szintén általános tilalmat rendelt el ezen termékek Japánból történő behozatalára, azonnali hatállyal.

 

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!